Amintiri din copilărie | La scăldat Rezumat

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Real 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

2

Număr de cuvinte

738

Format fișier

PDF

Amintiri din copilărie | La scăldat Rezumat

Dacă ești elev în clasa a IX-a trebuie să știi că printre operele pe care le vei studia se numără și „Amintiri din copilărie”, scrisă de Ion Creangă - iar aici găsești un rezumat al povestirii „La scăldat”. Profesorii noștri de limba și literatura română s-au gândit să te ajute să înțelegi mai bine această capodoperă a lui Ion Creangă, motiv pentru care au realizat rezumatul unuia dintre cele mai plăcute episoade din cel de-al doilea capitol. Astfel, în materialul „Amintiri din copilărie | La scăldat Rezumat” vei găsi povestite în detaliu năzbâtiile lui Nică dintr-una dintre zilele în care pleacă la scăldat fără acordul mamei. Citește acest rezumat pentru „La scăldat” și vei știi să dai cele mai bune răspunsuri la școală!

Fragment din text
,,Amintiri din copilărie” reprezintă capodopera lui Ion Creangă, un bildungsroman publicat la sfârṣitul secolului al XIX-lea, care surprinde formarea copilului Nică a lui Ştefan a Petrii, urmărindu-l din primii ani de viaţă, până devine „holtei, din păcate!”. Originalitatea creaţiei constă într-o împletire armonioasă a umorului cu ironia ṣi jovialitatea exprimării, Creangă impresionând cititorii prin stilul jovial pe care îl abordează. Având drept embrion literar universul fascinant al copilăriei, opera lui Creangă recompune piesă cu piesă o întreagă lume, cu oameni, obiceiuri ṣi credinţe, pornind de la propriile amintiri pe care le transfigurează artistic.

Din punct de vedere compoziţional, „Amintiri din copilărie” este compus din patru capitole, fiecare capitol cuprinzând la rândul său o serie de episoade diferenţiate tematic. Printre cele mai plăcute episoade din cel de-al doilea capitol se numără ,,La scăldat”, acesta evocând o întâmplare amuzantă din copilăria protagonistului, Nică. Naraţiunea se povesteṣte la persoana I, Creangă îmbinând ingenios perspectiva maturului cu cea a copilului. Astfel, avem de-a face cu o perspectivă auctorială, care conferă autenticitate operei literare ṣi credibilitate faptelor prezentate. Oralitatea stilului ṣi plăcerea zicerii, alături de hazul specific autorului humuleṣtean reprezintă coordonatele de bază ale acestei naraţiuni.

Episodul „La scăldat” debutează cu plasarea în timp a întâmplării evocate: „Într-o zi, pe-aproape de Sânt-Ilie”, spaţiul fiind, bineînţeles, Humuleṣti, satul natal al lui Creangă. În primul fragment sunt enumerate o multitudine de sarcini gospodăreṣti, acestea din urmă determinând-o pe mama lui Nică să-l trezească de dimineaţă pentru a o ajuta. Fiind cel mai mare dintre fraţi, mama îi explică faptul că tatăl său e la coasă, iar ea are foarte multă treabă în gospodărie, prin urmare, ar fi de mare ajutor dacă ar rămâne acasă ṣi l-ar îngriji pe fratele său mai mic. În schimb, mama îi promite că va fi răsplătit pentru munca depusă cu „o pălăriuţă cu tăsma ş-o curăluşă de cele cu chimeri”, de la Fălticeni. Cu toate că gândul lui nu era acolo, Nică acceptă pentru a-i face pe plac mamei sale. Dialogul dintre cei doi este ... [citește mai mult]