Amintiri din copilarie | La cireșe Rezumat

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Real 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

2

Număr de cuvinte

680

Format fișier

PDF

Amintiri din copilarie | La cireșe Rezumat

Amintiri din copilarie | La cireșe Rezumat este un material care te va ajuta să înțelegi mai bine opera lui Ion Creangă, mai ales că în clasa a IX-a, atât în cadrul tematicii „Joc și joacă”, precum și în cadrul tematicii „Familia” este posibil să studiezi acest text. „La cireșe” este unul dintre cele mai reprezentative episoade care se petrece în cel de-a doilea capitol, de aceea profesorii noștri de limba și literatura română ți-au prezentat detaliat în acest rezumat pățaniile lui Nică din momentul în care merge la furat de cireșe. Citește acest acest rezumat creat pentru „La cireșe” și vei știi să dai cele mai bune răspunsuri la școală!

Fragment din text
„Amintiri din copilărie” reprezintă capodopera lui Ion Creangă, un bildungsroman publicat la sfârṣitul secolului al XIX-lea, care surprinde formarea copilului Nică a lui Ştefan a Petrii, urmărindu-l din primii ani de viaţă, până devine „holtei, din păcate!”. Originalitatea creaţiei constă într-o împletire armonioasă a umorului cu ironia ṣi jovialitatea exprimării, Creangă impresionând cititorii prin stilul jovial pe care îl abordează. Având drept embrion literar universul fascinant al copilăriei, opera lui Creangă recompune piesă cu piesă o întreagă lume, cu oameni, obiceiuri ṣi credinţe, pornind de la propriile amintiri pe care le transfigurează artistic.

Din punct de vedere compoziţional, „Amintiri din copilărie” este compus din patru capitole, fiecare capitol cuprinzând la rândul său o serie de episoade diferenţiate tematic. Printre cele mai plăcute episoade din cel de-al doilea capitol se numără „La cireṣe”, acesta evocând o întâmplare amuzantă din copilăria protagonistului, Nică. Naraţiunea se povesteṣte la persoana I, Creangă îmbinând ingenios perspectiva maturului cu cea a copilului. Astfel, avem de-a face cu o perspectivă actorială, care conferă autenticitate operei literare ṣi credibilitate faptelor prezentate. Oralitatea stilului ṣi plăcerea zicerii, alături de hazul specific autorului humuleṣtean reprezintă coordonatele de bază ale acestei naraţiuni.

Episodul „La cireṣe” debutează cu plasarea în timp a întâmplării evocate: „Odată, vara pe-aproape de Moși”, spaţiul fiind, bineînţeles, Humuleṣti, satul natal al lui Creangă. Nică porneṣte de acasă cu scopul de a fura niṣte cireṣe de la moṣ Vasile. Gândindu-se cum să facă, intră în casa unchiului său, unde o găseṣte pe mătuṣa sa, Mărioara, ṣi îi spune acesteia că ar vrea să meargă la scăldat cu vărul Ion. Pretextul este bine ales, deoarece Nică testează teritoriul ṣi află faptul că moṣ Vasile ṣi vărul Ion sunt plecaţi „la o chiuă din Condreni, s-aducă niște sumani”. Astfel, se desparte politicos de mătuṣa sa, spunând că regretă faptul că vărul Ion nu este acasă, cu toate că în realitate, situaţia îl bucură. Dialogul dintre mătuṣă ṣi nepot este înterupt de ... [citește mai mult]