Adela de Garabet Ibrăileanu - Caracterizarea lui Emil Codrescu

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Matematică-Informatică 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

1172

Format fișier

PDF

Adela de Garabet Ibrăileanu - Caracterizarea lui Emil Codrescu

Romanul „Adela” de Garabet Ibrăileanu se poate număra printre operele pe care le vei studia în clasa a IX-a întrucât abordează tematica „Iubirea”. Așadar, dacă vrei să fii pregătit pentru școală și să obții cele mai bune rezultate îți recomandăm să accesezi „Adela de Garabet Ibrăileanu - Caracterizarea lui Emil Codrescu”. Cu ajutorul acestui material pus la dispoziție de profesorii noștri de limba și literatura română, pe lângă caracterizare, vei afla care este subiectul operei, semnificația titlului, precum și alte detalii despre operă.

De asemenea, citind „Adela de Garabet Ibrăileanu - Caracterizarea lui Emil Codrescu” vei afla cum se elaborează un eseu corect și complet.

Fragment din text
„Adela”, roman ce datează încă din prima jumătate a secolului al XX-lea, este considerat drept unul dintre cele mai frumoase și perene romane de dragoste românești. Deși tratează problema dragostei în mod platonic, Ibrăileanu conferă lucrării o notă deosebit de personală, concepând romanul sub forma unui jurnal al unui personaj-narator, Emil Codrescu.

Emil Codrescu este un personaj complex, al cărui portet fizic nu primește nici pe departe atenția pe care autorul o oferă portretului său moral. Este, deci, caracterizat cu precădere în mod indirect. Portretul pe care autorul îl conturează devine foarte clar, întrucât jurnalul conține trăirile și aspectele cele mai intime ale existenței proprietarului său.

Acțiunea se petrece în Băltățești, la jumătatea drumului dintre Piatra Neamț și Târgu-Neamțului, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Codrescu face o pasiune pentru Adela, căreia îi fusese mentor încă de când era doar o copilă. Medic de profesie, este un adevărat intelectual: cult, citit, trăise ani buni în străinătate. Pe vremea când locuia în țară, fiind prieten cu familia Adelei, o vizita adesea. Cei doi se jucau împreună, discutau, se plimbau, iar el o învăța tot ce știa că i-ar face plăcere unui copil. Între cei doi s-a instalat o relație de prietenie, afecțiune și gingășie inocentă.

Apoi, însă, când Adela avea doar opt ani, Emil s-a văzut nevoit să plece în străinătate pentru a avansa în cariera de medic. S-a întors apoi după șapte ani, iar Adela împlinise deja cincisprezece... [citește mai mult]