Rezumat

Dimitrie Cantemir, cea mai complexă personalitate din istoria literaturii noastre vechi de reputație europeană încă din secolul al XIII-lea, s-a născut în data de 26 octombrie 1673, în vremea lui domniei lui Dumitrașcu (Dumitrașco) Cantacuzino, când tatăl său, Constantin Cantemir, era numai boier, mare clucer fără drept de a participa la divan. Mama se trăgea dintr-o familie de boiernași, proveniți din negustori. Cantemir a fost domnul Moldovei în două rânduri, în 1693 și în 1710 – 1711.

La fel ca cei mai mulți dintre cronicari, Dimitrie Cantemir nu reprezintă omul unei singure cărți, el fiind autorul unor scrieri care au ca temă istoria, geografia, dar și scriitor de versuri și proză, având capacitatea de a trage concluzii politice și sociale din faptele trecutului și ale prezentului, curiozitatea lui îndreptându-se totodată și spre muzică, matematică sau fizică. Și-a făcut relații printre oamenii învățați turci și străini și a deprins, în afară de greacă, latină și slavona, limbi pe care le știa din țară, câteva limbi orientale precum turca, persana sau araba. 

Adevărat patriot ca și tatăl său, Dimitrie Cantemir a dorit să-și elibereze țara intuind decăderea independentă a forței militare otomane. Cu ajutorul marelui său hatman și om politic cronicarul Ion Neculce el a intenționat scoaterea de sub influența turcă și aproprierea de Rusia, noua putere europeană. Înfrângerea de la Stănilești din iulie 1711 unde el se aliase cu rușii a dus la încheierea carierei sale politice și începutul domniilor fanariote în Țara Românească. …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in