Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir

„Descrierea Moldovei” („Descriptio Moldaviae”) este una dintre lucrările de căpătâi ale lui Dimitrie Cantemir și a fost scrisă între 1714 și 1716 perioadă în care cronicarul se afla în exil în Rusia. Scrierea cărții s-a realizat în limba latină, la cererea Academiei din Berlin, iar apoi a fost tradusă în germană, rusă și greacă. 

Opera lui Cantemir are un caracter enciclopedic și se împarte în trei părți. Prima parte o reprezintă descrierea geografică a Moldovei. Tot aici intră știrea că în anumite regiuni ale Moldovei roua se preface în unt, că într-un ținut oile au cu o coastă mai mult decât în mod obișnuit. Partea a doua vorbește despre politică și organizarea administrativă, iar a treia tratează literatura, biserica, limba și școlile. 

În plus, ideile politice și sociale prezente și în celelalte opere, sunt explicate mult mai clar în această operă. Astfel, întâlnim lupta (dintre) lui Dimitrie Cantemir pentru un stat centralizat și împotriva anarhiei boierești, lupta pentru independența țării față de turci prin alianța cu Rusia. 

Deosebit de importante sunt datele despre dansurile moldovenești, ceremoniale de la logodnă și de la nuntă. Din speciile poeziei populare sunt amintite: doina, bocetul, colinda și descântecul.  

Accesează și citește eBook-ul pe care ți-l pune la dispoziție echipa Liceunet pentru o înțelegere mai clară a operei Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir

[1]
Review-urile utilizatorilor
  • 15.06.2020
    Foarte bine structurate, din păcate nu am găsit comentariu la istoria ieroglifică. Ar fi mai mult ca perfect dacă ați face un comentariu și pe teme, motive și simbolistică.
    Mulțumim pentru feedback! O să ținem cont de această sugestie.
    Scris de: Editorii Liceunet.ro