Comentariu

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Balul pomilor”, avem de-a face cu tema naturii, dar și cu cea a importanței artei și creației pentru spiritul uman.  

Exemplu

În poezia „Balul pomilor”, de Dimitrie Anghel, tema predominantă este natura, eul liric concentrându-se asupra imaginii copacilor înfloriți și asemănându-i cu oamenii pregătiți pentru un mare eveniment. Acea…

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii acesteia, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia „Balul pomilor”, de Dimitrie Anghel, se compune din șase strofe a câte patru versuri fiecare. Prima strofă debutează cu imaginea pomilor fructiferi („caișii, zarzării și prunii”), care seamănă cu niște oameni îmbrăcați și pregătiți pentru un mar…

...

Figuri de stil

Limbajul utilizat de Dimitrie Anghel în versurile poeziei „Balul pomilor” conferă o expresivitate deosebită lucrării de față. Această expresivitate se manifestă cu ajutorul imaginilor artistice, dar și al figurilor de stil. Astfel, poezia de față este un text expresiv datorită imaginilor create, figurilor de stil și limbajului. Trăirile interioare ale eului liric sunt declanșate de asocierea unor semnificații ale cuvintelor folosite cu sens conotativ.

Exemplu

În poezia „Balul pomilor”, Dimitrie Anghel utilizează o mare varietate de figuri de stil,…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in