Protecția mediului

Degradarea mediului reprezintă o problemă importantă a lumii contemporane, care poate avea efecte devastatoare asupra sănătății și a calității vieții. De aceea, se pune din ce în ce mai frecvent problema ocrotirii și a protejării mediului înconjurător, ea reprezentând una dintre prioritățile politicilor de dezvoltare la toate nivelurile ierarhice (local, național și chiar supranațional).

Cauzele degradării mediului

Degradarea mediului înconjurător este antrenată, în primul rând, de activitatea antropică. Astfel, este afectat echilibrul ecologic, iar de pe urma acestui lucru au de suferit toate viețuitoarele. Principalele cauze ale degradării mediului sunt următoarele: 

  • extracția resurselor naturale și utilizarea irațională a acestora;
  • creșterea demografică și extinderea așezărilor omenești, ceea ce duce la suprapopularea multor teritorii;
  • stocarea deșeurilor din manifestarea unor activități antropice (de exemplu, industria);
  • utilizarea excesivă și irațională a irigațiilor și a îngrășămintelor, ceea ce afectează solul;
  • dezvoltarea haotică a ramurilor și subramurilor economice prin procedee și măsuri aberante;
  • declanșarea războaielor sau eșuarea unor experimente nucleare, chimice etc.

De altfel, luând în considerare atât componenta naturală, cât și cea antropică (care presupune modificarea unor elemenete ca urmare a activității umane), cauzele degradării mediului se mai pot clasifica în trei categorii:

  • cauze naturale: generate de procese naturale ale mediului înconjurător (spre exemplu, erupțiile vulcanice);
  • cauze antropice: generate de activitățile umane;
  • cauze naturale influențate antropic: au loc atunci când procesele sau fenomenele naturale sunt influențate și redirecționate de activitatea antropică.

Efectele degradării mediului

Activitățile distructive și fenomenele de degradare se resimt în mediul înconjurător prin efecte ce diferă în funcție de natura fizică (temperatură, umiditate etc.), natura chimică (cantitatea de gaze nocive) și reacția viețuitoarelor, care de la simpla adaptare la acumularea unor substanțe nocive pot ajunge la îmbolnăvire și chiar dispariție. Astfel, efectele degradării mediului sunt:

  • poluarea apei și a aerului, eroziunea solului și folosirea irațională a resurselor de gaze, cărbuni, petrol pot duce la boli ale căilor respiratorii, epuizarea resurselor naturale, afect
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in