Deșertificarea

Deșertificarea reprezintă un fenomen complex de degradare a ecosistemelor din regiunile aride, semiaride și sub umede-uscate, ce nu se mai pot regenera, drept urmare a anumitor factori naturali și antropici, inclusiv datorită activităților umane și a modificărilor climatice.

Deșertificarea are drept rezultat reducerea suprafețelor de sol ce sunt acoperite cu vegetație, erodarea solurilor de către vânt și creșterea albedoului suprafețelor active. În această situație, se poate vorbi de un mediu cu echilibru ecologic foarte fragil.

Procesele de deșertificare afectează aproape 25% din suprafața uscatului, circa 110 țări și aproximativ un miliard de locuitori. Pagubele anuale ale acestor procese sunt evaluate la circa 42 miliarde de dolari.

Deșertul reprezintă o regiune cu o climă aridă, ploi puține și unde viața animală, dar și vegetală este foarte redusă. În sens etimologic, reprezintă un spațiu lipsit de viață.

Sunt considerate deșerturi acele regiuni unde cantitatea de precipipații nu depășește 200 mm/an.  Datorită precipitațiilor cu modificare în spațiu și cu o variabilitate în timp, apare o diferențiere foarte mare atât limitele deșertului, cât și gradul acestora de ariditate. Astfel, putem identifica următoarele tipuri de deșerturi:

  • deșerturile semiaride, cu areale unde cantitatea de precipitații este de aproape 200 mm/an, iar vegetația este sporadică, predominând aici tufișurile de stepă, cu o perioadă scurtă de dezvoltare, cu precădere î
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in