Lock

Tipuri de definiții

Lock

Clasificarea definițiilor în mai multe tipuri face parte din materia de liceu si se regăsește în majoritatea manualelor de logică.

Printre tipurile de definiții se numără cele extensionale și intensionale. Cunoașterea lor te poate ajuta să înțelegi concepte cheie din logică precum extensiunea și intensiunea unui termen. Aceste concepte îți pot fi de folos și atunci când înveți ce caracterizează definirea și regulile de definire, dar și pentru a înțelege mai bine alte teme precum termenii. De asemenea, în eBook-ul acesta vei putea găsi explicate în cuvinte simple și prin exemple clare toate cele zece tipuri de definiții, încât logica să devină o materie ușor de înțeles.

Extensionale și intensionale

Definiția extensională

Definiția extensională (numită și denotativă) se realizează prin dezvăluirea sferei unei noțiuni. Unul sau mai multe din obiectele cărora li se poate aplica termenul definit este indicat în definitor. Cu alte cuvinte, prin definiția extensională se indică o serie de obiecte caracterizate de un termen anume (de exemplu, afinele, merele, cireșele reprezintă extensiuni ale termenului fructe, termen prin care acestea pot fi caracterizate).

Acest tip de definiție are rolul practic de a explica repede și sugestiv un anumit termen, fiind foarte utilă în stadiile inițiale ale formării limbajului, în învățarea limbilor străine sau pentru definirea unor concepte precum senzațiile sau culorile, care prin natura lor nu se pot exprima verbal. 

O definiție extensională se poate realiza:

  • Prin exemplific
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in