Regula definirii afirmative

În această pagină, echipa Liceunet te ajută să înțelegi ce presupune regula definirii afirmative și astfel, ce înseamnă o definiție corectă.

In general, definitorul trebuie să spună ce este definitul, nu ce nu este acesta. Această regulă dorește să prevină apariția confuziilor cauzate de o interpretare personală a celui care folosește definiția cu privire la ce nu este ceva. Regula definirii afirmative are o excepție: termenii negativi pot fi definiți prin intermediul unei negații în interiorul definitorului.

Exemplu de definiție greșită: 

Logica nu este nici matematică, nici filosofie. 

Definiția poate să încalce regula definirii afirmative și dacă negația este plasată în interiorul diferenței specifice, cum este în cazul: 

Logica este o știință diferită de matematică sau de filosofie.

În acest exemplu, termenul de știință reprezintă genul proxim corect al logicii. adică termenul știință este noțiunea de rang imediat superior față de logică, deoarece termenul știință include mai multe domenii pe lângă logică.

După precizarea genului proxim urmează elaborarea diferenței specifice, a caracteristicilor care deosebesc logica de alte științe. Această parte a definiției, conform regulii, trebu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in