Simbolismul

Ai studiat la școală simbolismul, însă pentru a reține mai bine toate trăsăturile și caracteristicile acestui curent literar ai nevoie de câteva sfaturi și explicații din partea profesorilor noștri de limba și literatura română?

Pentru asta ți-am pregătit ghidul „Curentele literare” și un capitol întreg dedicat acestui curent.

Aici vei găsi definiția, trăsături ale simbolismului, o listă cu reprezentanți ai curentului, dar și câteva detalii despre simbolismul românesc.

Ceea ce este foarte important și nu trebuie să uiți este faptul că întreaga operă a lui George Bacovia este strâns legată de simbolism.

Accesează capitolul dedicat acestui curent literar și vei obține note bune la școală și la examenul de Bacalaureat!…

...

1. Abordare generală a simbolismului

Simbolismul este un curent literar de factură modernist, apărut ca reacţie la adresa romantismului ṣi a parnasianismului, primului reproṣându-i-se teatralitatea, iar celui de-al doilea impersonalitatea. Originar din Franţa, simbolismul este pus în lumină în operele unor autori care au contribuit ṣi la definirea sa conceptuală, printre care se numără Charles Baudelaire ṣi Stephane Mallarmé. Răspândit în spaţiul european, simbolismul îṣi face simţită prezenţa în scrierile româneṣti prin activitatea literară a lui Alexandru Macedonski, atingând apogeul în primele decenii ale secolului al XX-lea, prin poeziile lui George Baco…

...

2. Trăsături ale simbolismului

A) Sugestia

  • trăirile eului liric nu sunt conturate clar, ci sunt sugerate;
  • poetul francez Mallarmé evidenţiază importanţa sugestiei, ideea sa devenind principiu al liricii simboliste: „a numi un obiect înseamnă a suprima trei sferturi din plăcerea pe care ţi-o dă un poem, plăcere care constă în bucuria d…

...

3. Reprezentanţi

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in