Simbolismul

Ai studiat la școală simbolismul, însă pentru a reține mai bine toate trăsăturile și caracteristicile acestui curent literar ai nevoie de câteva sfaturi și explicații din partea profesorilor noștri de limba și literatura română?

Pentru asta ți-am pregătit ghidul „Curentele literare” și un capitol întreg dedicat acestui curent.

Aici vei găsi definiția, trăsături ale simbolismului, o listă cu reprezentanți ai curentului, dar și câteva detalii despre simbolismul românesc.

Ceea ce este foarte important și nu trebuie să uiți este faptul că întreaga operă a lui George Bacovia este strâns legată de simbolism.

Accesează capitolul dedicat acestui curent literar și vei obține note bune la școală și la examenul de Bacalaureat!

1. Simbolismul - Definiție

Potrivit Dicționarului de terminologie literară, simbolismul se definește ca fiind un „curent de mare prestigiu în literatura mondială, construit în Franța după 1886, în cadrul mișcării decadenților, apărut ca reacție împotriva romantismului retoric, a naturalismului pozitivist și plat și a rigidității statice parnasiene”.

Simbolismul este un curent literar apărut ca reacție la adresa romantismului și a parnasianismului, primului reproșându-i-se teatralitatea, iar celui de-al doilea impersonalitatea. Originar din Franța, simbolismul este pus în lumină în operele unor autori care au contribuit și la definirea sa conceptuală, printre care se numără Charles Baudelaire și Stéphane Mallarmé. Pe lângă cei doi, poeții simboliști l-au avut drept model și pe scriitorul american Edgar Allan Poe, autorul celebrului poem „Corbul”.  Răspândit în spațiul european, simbolismul își face simțită prezența în scrierile românești prin activitatea literară a lui Alexandru Macedonski, atingând apogeul în primele decenii ale secolului al XX-lea, prin poeziile lui George Bacovia.

Numele curentului literar a fost împrumutat dintr-un celebru articol-manifest, intitulat „Le symbolisme”, apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, al cărui autor este Jean Moréas, inițiatorul acestei mișcări literare. În acel articol se vorbea despre o poezie care să sugereze, nu una care să descrie și despre un tip de artă care va fi inamicul exagerărilor și falsei sensibilități. Totodată, se dorea folosirea cuvintelor rare, a metaforelor pr...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in