Romantismul

Vrei să afli definiția curentului literar romantism, care sunt principalele trăsături și scriitorii care au marcat dezvoltarea romantismului? Citește capitolul „Romantism” și vei afla de la profesorii noștri de limba și literatura română o serie de informații care te vor ajuta să obții note bune la școală și la examenul de Bacalaureat.

Pentru a reține mai ușor, informațiile au fost structurate în subcapitole precum: definiție, trăsături și reprezentanții romantismului.

Acest material îți va fi de mare folos pentru a da răspunsurile corecte la ora de limba și literatura română.…

...

1. Abordare generală a romantismului

Romantismul este un curent literar care atinge apogeul în literatura română în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Primele manifestări apar în Anglia, ca o reacție împotriva concepțiilor clasice și principiilor iluministe, mai apoi manifestările extinzându-se în Germania, Franța și cuprinzând întreaga Europă. Principalul reprezentant al romantismului european a fost Victor Hugo, acesta fiind preocupat de exprimarea sinceră a sentimentelor, manifestarea fanteziei și a originalității în creațiile literare. Romantismul, fiind văzut ca un curent care se opune clasicismului, omul romantic este în viziunea lui Călinescu „ieșit din comun”, „un monstru de frumusețe sau de urâțenie, de bunătate ori de răutate”.

Este cunoscută următoarea clasificare a perioadei romantice:

  1. Preromantismul

Această perioadă este faza incipientă a romantismului, observabilă î…

...

2. Trăsăturile romantismului

  • promovarea unor surse de inspiraţie precum „frumoasele noastre ţări”, obiceiurile ṣi istoria naţională, imitarea literaturii străine fiind înlocuită cu promovarea unei literaturi naţionale;
  • iub…

...

3. Reprezentanți

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in