Realismul

Nu știi exact care sunt trăsăturile realismului, scriitorii reprezentanți sau cum s-a manifestat și a influențat realismul literatura română? În acest caz, pagina dedicată realismului din ghidul „Curentele literare” este ajutorul de care ai nevoie pentru a obține note bune la școală și la Bacalaureat.

În capitolul „Realismul” vei găsi toate detaliile importante despre acest curent literar, iar pentru a-ți fi mai ușor să le reții, informațiile au fost structurate în subcapitole. De asemenea, tot aici vei găsi tot ce trebuie să știi despre realismul românesc și cum a influențat acest curent literar literatura română.

Accesează capitolul „Realismul” și vei afla de la profesorii noștri de limba și literatura română o mulțime de informații folositoare.

1. Realismul - Definiție

„Realismul se definește prin grija de a descoperi, de a revela o realitate pe care romantismul a evitat-o sau a travestit-o.” (G. Picon)

Utilizat în primă fază în filosofie, termenul „realism” intră în secolul al XIX-lea și în vocabularul artiștilor plastici, fiind denumite „realiste” operele care aveau ca sursă de inspirație diverse zone ale contemporaneității.

Mișcare literară care apare în Franța la mijlocul secolului al XIX-lea, realismul punea accentul pe relația dintre realitate și artă. Termenul a fost utilizat de către Friedrich Schiller prima dată în anul 1798, cunoscând o răspândire rapidă în plan european. Astfel, realismul ajunge și în literatura română, fiind considerat curentul literar care se manifestă începând cu secolul al XIX-lea, ca o reacție împotriva romantismului, prin faptul că promova oglindirea realității, fără a deforma adevărul.

2. Abordare generală a realismului

Scriitorii realiști contestă principiile care stau la baza romantismului și aleg să prezinte mediul înconjurător așa cum este el și să redea evenimentele banale care au loc zi de zi, fără a face o prezentare stilizată.

În literatură, realismul a apărut ca un fenomen declanșat de Revoluția din 1848, primul teoretician fiind ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in