Realismul

Nu știi exact care sunt trăsăturile realismului, scriitorii reprezentanți sau cum s-a manifestat și a influențat realismul literatura română? În acest caz, pagina dedicată realismului din ghidul „Curentele literare” este ajutorul de care ai nevoie pentru a obține note bune la școală și la Bacalaureat.

În capitolul „Realismul” vei găsi toate detaliile importante despre acest curent literar, iar pentru a-ți fi mai ușor să le reții, informațiile au fost structurate în subcapitole. De asemenea, tot aici vei găsi tot ce trebuie să știi despre realismul românesc și cum a influențat acest curent literar literatura română.

Accesează capitolul „Realismul” și vei afla de la profesorii noștri de limba și literatura română o mulțime de informații folo…

...

1. Realismul - Definiție

„Realismul se definește prin grija de a descoperi, de a revela o realitate pe care romantismul a evitat-o sau a travestit-o.” (G. Picon)

Ultilizat în primă fază în filosofie, termenul „realism” intră în secolul al XIX-lea și în vocabularul artiștilor plastici, fiind denumite „realiste” operele care aveau ca sursă de inspirație dive…

...

5. Trăsături ale romanului realist

Modelul narativ:

  • inspirate din romanele lui Balzac, Tolstoi, Dickens.

Autorul:

  • își propune să reflecte ca într-o oglindă lumea în toată complexitatea ei.

Opera:

  • lumea figurată în roman respectă principiul cauzalității și al coerenței (acțiunea are mereu o desfășurare logică și cronologică).

Cititorul:

  • este introdus într-un univers care îi este sau îi devine familiar (de obicei, viața burgheză) și despre care va fi informat și „documentat” (detaliul este prețuit pentru că dă iluzia realului).

Sursa de inspirație:

  • lumea de zi cu zi, pe care scriitorul înc…

...

6. Reprezentanții realismului

...

7. Reprezentanții realismului românesc

...

8. Realism - naturalismul

Naturalismul este un curent literar și artistic, derivă din realism și se manifestă în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, scriitorii începând să manifeste un interes deosebit pentru teoria evoluționistă a lui Charles Darwin. Astfel, convingerea lor era aceea că ereditatea și mediul înconjurător sun…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in