Perioada pașoptistă

Perioada pașoptistă în literatura română este pagina pe care vei găsi toate resursele necesare pentru o pregătire temeinică pe această temă pentru examenul de Bac, pentru realizarea unui eseu, referat sau studiu de caz având ca temă perioada pașoptistă.

1. Abordare generală a perioadei pașoptiste

Perioada pașoptistă (1830-1860) este definită de activitatea culturală intensă care a avut loc în acea etapă istorică, promovarea specificului național fiind unul dintre cele mai importante principii.

Pașoptismul se manifestă în preajma Revoluției de la 1848, fiind strâns legat de ideea emancipării și de afirmarea conștiinței naționale. Reprezentând una dintre etapele fundamentale ale literaturii române, această perioadă culturală are la bază activitatea revistei „Dacia literară”, aflată sub îndrumarea lui Mihail Kogălniceanu.

Întrucât este „o operă originală, inspirată din trecutul istoric, un model de nuvelă istorică”, primul număr al revistei „Dacia literară”, publicat în 1840, include nuvela istorică „Alexandru Lăpușneanul”, de Costache Negruzzi. Principalul obiectiv al pașoptiștilor este crearea unei literaturi naționale. Bineînțeles, acest scop măreț era aliniat ideilor de formare a unei c...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in