Parnasianismul

Află care sunt caracteristicile parnasianismului, perioada în care s-a manifestat și care au fost scriitorii care au contribuit la dezvoltarea acestui curent literar cu ajutorul informațiilor pe care echipa Liceunet le-a inclus în acest capitol.

1. Parnasianismul - Definiție

Parnasianismul este denumirea unui curent literar apărut la mijlocul secolului al XIX-lea ca reacție la concepțiile pe care le promovau scriitorii romantici. Numele este derivat din jurnalul original al poeților parnasieni, „Le Parnasse contemporain”, el însuși numit după Muntele Parnassus, casa muzelor mitologiei grecești. Antologia a fost publicată pentru prima dată în 1866 și din nou în 1869 și 1876, incluzând poezii de Charles Leconte de Lisle, Théodore de Banville, Sully Prudhomme, Stéphane Mallarmé, Paul Verlaine, François Coppée și José María de Heredia.

Parnasienii au fost influențați de Théophile Gautier și de doctrina sa despre „arta de dragul artei”. Ca reacție la tipurile mai puțin disciplinate de poezie romantică și la ceea ce ei considerau sentimentalismul excesiv și activismul social și politic nejustificat al operelor romantice, parnasienii s-au străduit să obțină o manoperă exactă și fără defecte, selectând subiecte e...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in