Iluminismul

Iluminismul sau „Epoca Luminilor” este mișcarea culturală și ideologică ce se manifestă între secolul al XVII-lea ṣi al XVIII-lea, continuând în mare parte programul cultural propus de umaniști și urmărind înlăturarea dogmelor religioase.

Pentru a înțelege mai bine trăsăturile și caracteristicile acestui curent literar, iluminismul românesc, profesorii noștri de limba și literatura română au conceput în acest ghid explicația celor mai semnificative noțiuni. De asemenea, vei găsi o listă intitulată „iluminismul și reprezentanții săi”.

Accesează capitolul „Iluminismul” și vei găsi multe informații care te vor ajuta să obții notele dorite atât la școală, cât și la examenul de Bacalaureat.…

...

1. Abordare generală a iluminismului

Iluminismul sau „Epoca Luminilor” este mișcarea culturală și ideologică ce se manifestă între secolul al XVII-lea și al XVIII-lea, continuând în mare parte programul cultural propus de umaniști și urmărind înlăturarea dogmelor religioase. Punând accentul pe promovarea omului rațional și pe culturalizarea poporului, iluminismul propunea literaturii menționarea problemelor sociale și morale.

Mișcarea literară iluministă începe în Transilvania…

...

2. Trăsăturile iluminismului

Iluminismul avea la bază următoarele principii:

  • militează pentru raționalitatea gândirii;
  • cultura și educația sunt priorita…

...

3. Scriitori reprezentanţi

  • „Școala Ardeleană”…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in