Iluminismul

Iluminismul sau „Epoca Luminilor” se definește ca fiind mișcarea culturală și ideologică ce se manifestă între secolul al XVII-lea și al XVIII-lea, continuând, în mare parte, programul cultural propus de umaniști și urmărind înlăturarea dogmelor religioase.

Pentru a înțelege mai bine trăsăturile și caracteristicile iluminismului, dar și ale iluminismul românesc, profesorii noștri de limba și literatura română au inclus în acest ghid explicația celor mai semnificative noțiuni. De asemenea, vei găsi o listă intitulată „reprezentanți ai iluminismului”.

Accesează capitolul „Iluminismul” și vei găsi multe informații care te vor ajuta să obții notele dorite atât la școală, cât și la examenul de Bacalaureat.

1. Abordare generală a iluminismului

Iluminismul sau „Epoca Luminilor” este mișcarea culturală și ideologică ce se manifestă între secolul al XVII-lea și al XVIII-lea, continuând în mare parte programul cultural propus de umaniști și urmărind înlăturarea dogmelor religioase. Punând accentul pe promovarea omului rațional și pe culturalizarea poporului, iluminismul propunea literaturii menționarea problemelor sociale și morale. În primă fază, bazele iluminismului sunt puse în Franța, iar de aici se extinde în toate statele Europei, în funcție de specifi...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in