Avangardismul

Ai studiat la școală avangardismul, dar nu îți mai amintești definiția, care sunt trăsăturile acestui curent sau care sunt scriitorii reprezentanți? Echipa Liceunet vine în ajutorul tău și îți pune la dispoziție un eBook dedicat curentelor literare în care vei găsi și informații despre acest subiect. Tot aici vei găsi o prezentare completă a caracteristicilor avangardismului românesc.

Partea bună este că toate capitolele au fost scrise cât mai pe înțelesul tău, iar informațiile pe care le găsești aici sunt structurate în așa fel încât să reții cât mai repede și mai ușor informațiile esențiale.

Citește capitolul „Avangardismul” și îți vei îmbunătăți performanțele școlare!

1. Abordare generală

Avangardismul literar reprezintă un fenomen radical care își are originile în primele decenii ale secolului al XX-lea. Conform DEX, cuvântul „avangardă” este definit ca fiind „grup sau detașament de ostași care merge în fruntea unei trupe în mișcare, deschizându-i drumul”. Astfel, observăm faptul că avangardismul literar păstrează o parte din semantismul inițial, întrucât această mișcare artistică se caracterizează prin curaj, energie, ținând cont de faptul că dinamitează orice șablon sau tipar în procesul de creație.

De asemenea, avangardismul, indiferent de manifestările pe care le dezvoltă în timp, poate fi înțeles ca o formă exagerată, radicală a modernismului, acesta din urmă fiind și el un fenomen de ruptură. Tocmai de aceea, principala coordonată a avangardismului e reprezentată de îndepărtarea de tradiție, propunându-se forme estetice inovative, neexperimentate anterior. Dezicerea de tot ceea ce a fost scris înainte, nonconformismul, atitudinea rebelă, chiar agresivă, sunt, de fapt, reacții de respingere a unei societăți care a permis izbucnirea Primului Război Mondial.

Distanțarea de această lume nedreaptă nu se face treptat, ci dintr-odată, într-un mod radical, extrem. Așadar, chiar și domeniul literar este revoluționat din temelii. Cu alte cuvinte, literatura predecesorilor este anulată, la fel cum sunt anulate poeticile de orice fel. Nicio regulă de scriere nu este respectată deoarece avangardismul promovează libertatea absolută în creație, însuși conceptul de literatură fiind renegat....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in