Avangardismul

Ai studiat la școală avangardismul, dar nu îți mai amintești definiția, care sunt trăsăturile acestui curent sau care sunt scriitorii reprezentanți? Echipa Liceunet vine în ajutorul tău și îți pune la dispoziție un eBook dedicat curentelor literare în care vei găsi și informații despre acest subiect. Tot aici vei găsi o prezentare completă a caracteristicilor avangardismului românesc.

Partea bună este că toate capitolele au fost scrise cât mai pe înțelesul tău, iar informațiile pe care le găsești aici sunt structurate în așa fel încât să reții cât mai repede și mai ușor informațiile esențiale.

Citește capitolul „Avangardismul” și îți vei îmbunătăți performanțele școlare!…

...

1. Abordare generală

Avangardismul literar reprezintă un fenomen radical care își are originile în primele decenii ale secolului al XX-lea. Conform DEX, cuvântul „avangardă” este definit ca fiind „grup sau detașament de ostași care merge în fruntea unei trupe în mișcare, deschizându-i drumul”. Astfel, observăm faptul că avangardismul literar păstrează o parte din semantismul inițial, întrucât această mișcare artistică se caracterizează prin curaj, energie, ținând cont de faptul că dinamitează orice șablon sau tipar în procesul de creație.

De asemenea, avangardismul, indiferent de manifestările pe care le dez…

...

2. Avangardismul românesc

Contextul cultural românesc de la începutul secolului al XX-lea s-a dovedit unul favorabil, astfel că avangarda românească se sincronizează aproape perfect cu cea din Europa. Avangardismul românesc este strâns legat de activitatea unor reviste în jurul cărora își concentrează activitatea principalii adepți ai acestei mișcări. Astfel, avangardismul românesc este bine conturat și promovat în paginilor unor publicații precum Contimporanul, Urmuz, Unu, 75HP sau Punct, Contimporanul reprezentând prima revistă avangardistă din literatura română. 

Avangardismul românesc cunoaște trei etape: constructivismul, integralismul și suprarea…

...

4. Orientări avangardiste

De-a lungul timpului, spiritul avangardist a cunoscut mai multe tendințe, fiecare având anumite particularități și manifestându-se în diverse domenii precum: sculptură, literatură, pictură etc. Printre aceste tendințe avangardiste se numără futurismul, dadaismul, expresionismul, imaginismul, cubismul suprarealismul, constructivismul.

a) Futurismul

  • se dezvoltă în special în Italia, în arte, cinematografie, arhitectură, modă, dans;
  • conceptele care stau la baza mișcării sunt: dinamica mișcării, cultul automobilului, omul-mașină, mitologia vitezei, preamărirea războiului, etc;
  • primul care elogiază această epocă modernă, marcată de forță și viteză, este F.T. Marinetti, care publică, în ziarul Figaro, primul manifest futurist intitulat „Le futurisme”.

Reprezentanți:  F.T. Marinetti, Corrado Govoni, Enrico Cavacchioli, Polo Buzzi, Ardengo Soffici, Fortunato Depero, Gian Pietro Luciani

b) Expresionismul european și românesc

  • se dezvoltă în Germania, avându-l ca principal reprezentant pe muzicianul și criticul de artă Herwarth Walden;
  • militează pentru concepte precum: trăirea din interior…

...

5. Reprezentanți ai avangardismului

  • Tri…

...

6. Reprezentanţi ai avangardismului românesc

  • Tr…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in