Curente literare

Atunci când vei avea de făcut un eseu despre una dintre operele studiate de-a lungul liceului este foarte important să precizezi și curentul literar din care aceasta face parte. În felul acesta vei dovedi că stăpânești foarte bine informațiile despre opera literară respectivă, dar și că știi care sunt caracteristiciele fiecărui curent literar.

Iată cum poți defini curentele literare:

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române curentul literar este acea mișcare literară care reunește un număr de scriitori în baza unui program eseistic sau a unor înclinații comune. Scriitorii care aparțin aceluiași curent literar respectă caracteristicile stilului respectiv, reușind totodată să își păstreze originalitatea și să dea o notă proprie creațiilor literare.

Pentru a te ajuta să te familiarizezi cu aceste detalii, profesorii noștri de limba și literatura română au conceput ghidul Curente literare, un eBook în care vei găsi toate caracteristicile și detaliile importante despre următoarele curente literare în ordine cronologică în funcție de perioada literară din care face parte:

Literatura română veche și literatura română premodernă

 1. Umanismul
 2. Iluminismul

Perioada pașoptistă

 1. Perioada pașoptistă
 2. Criticismul junimist
 3. Clasicismul
 4. Romantismul (pașoptist + eminescian)
 5. Realismul

Perioada interbelică

 1. Simbolismul
 2. Modernismul
 3. Orientări avangardiste/Avangardismul
 4. Tradiționalismul

Perioada postbelică

 1. Neomodernismul
 2. Postmodernismul

Fiecăruia dintre aceste curente literare i-a fost dedicat câte un capitol, iar citindu-l îți va fi mult mai ușor să te familiarizezi cu trăsăturile curentelor literare.

În plus, un alt avantaj pe care îl ai accesând acest ghid este că vei afla care este corect și la cerința 8 a subiectului I al examenului de Bacalaureat (pentru structura examenului până în 2017), întrucât, în majoritatea cazurilor, aceasta vizează ilustrarea a două trăsături ale curentului literar din care face parte textul primit.

Dacă informațiile primite la școală sunt greu de reținut, în ghidul Curente literare, în ordine cronologică, vei găsi exact informațiile de care ai nevoie, pornind de la cele mai importante caracteristici până la liste cu autori reprezentativ pentru perioada respectivă.

Accesează ghidul „Curentele literare” și îți va fi mult mai ușor să te pregătești pentru școală și pentru examenul de Bacalaureat, dar și să scrii eseuri cu care să obții rezultatele dorite!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Curente literare

[27]
Review-urile utilizatorilor
 • 21.04.2020
  Scris de Elev in clasa a 11-a
  Imi place sectiunea "curente literare": schematizata pentru a avea o imagine de ansamblu. Imi place ca e usor de citit, fara exprimari greu de perceput de elevi.
 • 16.11.2017
  Ghidul m-a ajutat sa inteleg mai bine curentele literare, caracteristicile si reprezentati acestora.
 • 10.05.2022
  Un material foarte bine documentat, ușor de asimilat și exprimat chiar după o singură citire.
 • 07.05.2021
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  De ajutor pentru pregatirea examenului de bacalaureat.