Momentele subiectului

„Alexandru Lăpușneanul”, de Costache Negruzzi, este prima nuvelă istorică apărută în literatura română. Astfel, în 1840, aceasta a fost publicată în cel dintâi număr al revistei „Dacia literară”, publicație care a contribuit masiv la stabilirea bazelor criticii literare românești. Tema operei este de factură romantică, aceasta fiind reprezentată de trecutul istoric al Moldovei, reprezentat printr-un episod simbolic.

Nuvela cuprinde patru capitole, la începutul fiecăruia regăsindu-se câte un motto. Toate cele patru motto-uri evidențiază ideile principale reprezentative pentru conținutul fiecărui capitol. Fiind o operă epică, nuvela conține personaje și acțiune, evenimentele relatate în text fiind organizate conform schemei momentelor subiectului. 

Astfel, expozițiunea stabilește locul și timpul acțiunii, precum și unele dintre personajele care participă la derularea acesteia. Faptele se petrec, așadar, în Moldova, pe parcursul ultimilor cinci ani ai domniei lui Alexandru Lăpușneanul, un lider crud și tiranic, revenit în țară alături de alaiul său, cu intenția de a-și recupera titlul, înlăturându-l pe actualul domnitor, Ștefan Tomșa. Tomșa era cel care-l înlăturase pe...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in