Tema și viziunea despre lume

 Tema istorică și viziunea romantică a lui Costache Negruzzi sunt foarte bine evidențiate în nuvela Alexandru Lăpușneanu. Citind acest eseu vei afla cum este evocată istoria Moldovei, dar vei ști și să răspunzi la cerința de a redacta „un eseu de 2 – 3 pagini, în care să prezinți viziunea despre lume reflectată într-una dintre nuvelele studiate”, regăsită atât la sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului din 2010, cât și în varianta 10 a Bacalaureatului din 2013.

„În plus, viziunea romantică a scriitorului este evidentă şi în ceea ce priveşte construcţia personajului principal. Numele protagonistului ne este dezvăluit încă de la început, prin intermediul titlului. Acesta din urmă este format dintr-un substantiv propriu care anticipă caracterul istoric al scrierii prin faptul că se referă la un domnitor al Moldovei, reperabil în cronici şi documente istorice. Având drept corespondent în realitate o personalitate istorică, personajul Lăpuşneanu întruchipează tipul conducătorului crud şi viclean, orientarea romantică a autorului determinând construirea unui destin spectaculos.

Trăsătura dominantă a domnitorului este cruzimea, aceasta fiind observabilă într-o serie de situaţii excepţionale, specifice operelor romantice. Lăpuşneaul participă la slujba religioasă, disimulând a fi un adevărat creştin. Mai mult, ţine un discurs în care presară diverse referinţe biblice şi le cere iertare boierilor pentru comportamentul său...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in