Relația dintre două personaje

Este important să urmărești relația dintre domnitorul Alexandru Lăpușneanul și soția acestuia, domnița Ruxanda, întrucât îți va fi mai ușor să realizez portretul personajului principal, dar și să înțelegi trăsăturile nuvelei.

„Alexandru Lăpușneanul” este o nuvelă istorică, de factură romantică, publicată de Costache Negruzzi în perioada pașoptistă, mai exact, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Aceasta apare în primul număr al revistei „Dacia literară” și are la bază, conform cerințelor pașoptiștilor, istoria poporului român, mai exact, creionarea perioadei celei de-a doua domnii pe tronul Moldovei a lui Alexandru Lăpușneanul. Un loc important în cadrul nuvelei îl ocupă relația dintre Lăpușneanul și soția sa, doamna Ruxanda, cei doi formând un cuplu neobișnuit, specific romantismului.

Alexandru Lăpușneanul este personajul principal, complex prin problematica pe care o propune și romantic prin ilustrarea tipologiei conducătorului nemilos care acționează în situații excepționale. Soția acestuia, doamna Ruxanda, este un personaj secundar, o femeie de rang nobil – descendentă a lui Ștefan cel Mare – care dovedește milostenie, blândețe, și care prin intervențiile sale de-a lungul acțiunii pune în lumină, prin contrast, trăsăturile negative ale soțului ei.

Recomandând ca surse de inspirație trecut...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in