Relația dintre două personaje

Este important să urmărești relația dintre domnitorul Alexandru Lăpușneanu și soția acestuia, domnița Ruxanda, întrucât îți va fi mai ușor să realizez portretul personajului principal, dar și să înțelegi trăsăturile nuvelei.Totodată vei ști să dai răspunsul corect la cerința pe care au primit-o elevii de la profilul uman la Bacalaureatul din 2015, sesiunea august-septembrie.

„Un loc important în cadrul nuvelei îl ocupă relaţia dintre Lăpuṣneanu ṣi soţia sa, doamna Ruxanda, cei doi formând un cuplu neobiṣnuit, specific romantismului.

Alexandru Lăpușneanu este personajul principal, complex prin problematica pe care o propune şi romantic prin ilustrarea tipologiei conducătorului nemilos care acţionează în situaţii excepţionale. Soţia acestuia, doamna Ruxanda, este un personaj secundar, o femeie de rang nobil – descendentă a lui Ştefan cel Mare – care dovedeṣte milostenie, blândeţe, ṣi care prin intervenţiile sale de-a lungul acţiunii pune în lumină, prin contrast, trăsăturile negative ale soţului ei. (...) Cele două personaje, Lăpuṣneanu ṣi soţia sa, îṣi au corespondenţi în realitate, mai exact în istoria poporului roman, fapt care le asigură credibilitatea. Numele protagonistului ne este dezvăluit încă de la început, prin intermediul titlului. Acesta din urmă este format dintr-un substantiv propriu care anticipă caracterul istoric al scrierii prin faptul că se referă la un domnitor al Moldovei, reperabil în cronici şi documente istorice.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in