Particularitățile nuvelei

Citind explicațiile de pe această pagină vei reuși să demonstrezi apartenența la specia nuvelei a operei Alexandru Lăpușneanul de Costache Negruzi, dar și cum să răspunzi la cerința întâlnită la subiectul III al modelului de subiect pentru Bacalaureatul din 2010, când elevilor li s-a cerut să scrie un eseu de 2 – 3 pagini, în care să prezinte particularitățile nuvelei, prin referire la o operă literară studiată, din literatura română.

Nuvela este o specie a genului epic în proză, de dimensiuni cuprinse între cele ale schiței și cele ale romanului. Acțiunea nuvelei se concentrează în jurul unui singur fir narativ, iar accentul cade nu pe desfășurarea întâmplărilor, ci pe evoluția personajului principal. O astfel de specie literară este „Alexandru Lăpușneanul”, lucrare publicată de Costache Negruzzi în perioada pașoptistă, mai exact, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Nuvela apare în primul număr al revistei „Dacia literară” și urmează cu fidelitate recomandările de factură romantică ale pașoptiștilor.

O primă trăsătură a nuvelei observabilă și în „Alexandru Lăpușneanul” este reprezentată de faptul că acțiunea are la bază un fir narativ unic, putând fi structurată pe momentele subiectului. De asemenea, episoadele sunt prezentate prin înlănțuire, construcția nuvelei fiind unitară, echilibrată. Astfel, textul nuvelei este divizat în patru capitole, fiecare capitol fiind însoțit de câte un motto relevant pentru dinamica întâmplărilor din acel segment.

Expozițiunea fixează cu exactitate, ca în orice nuvelă, timpul și spațiul desfășurării întâmplărilor. Prin urmare, aflăm că evenimentele se petrec în timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lăpușneanul în Moldova, adică în secolul al XVI-lea. Această primă parte a capitolului surprinde întoarcerea lui Alexandru Lăpușneanul pe tronul Moldovei cu intenția de a redobândi puterea pierdută din cauza trădării boierilor. Aflat la graniță, acesta este întâmpinat de patru boieri – Moțoc, Veveriță, Spancioc și Stroici – care îi transmit fa...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in