Modul în care se reflectă o temă

Te vom ajuta să evidențiezi modul în care se reflectă tema istorică în nuvela „Alexandru Lăpușneanul”. Profesorii de limba română au conceput acest eseu în așa fel încât să îl poți folosi ca model și sursă de inspirație pentru a răspunde la cerința de a scrie un eseu în care să prezinți modul în care se reflectă o temă într-o nuvelă studiată.

„Alexandru Lăpușneanul” este o nuvelă istorică, de factură romantică, publicată de Costache Negruzzi în perioada pașoptistă, mai exact, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Aceasta apare în primul număr al revistei „Dacia literară” și are la bază, conform cerințelor pașoptiștilor, o temă inspirată din istoria poporului român – creionarea perioadei celei de-a doua domnii pe tronul Moldovei a lui Alexandru Lăpușneanul (secolul al XVI-lea).

Titlul, format dintr-un substantiv propriu, anticipă caracterul istoric al scrierii lui Negruzzi. Astfel, titlul reprezintă numele unui domnitor al Moldovei, reperabil în cronici și documente istorice, devenit personaj principal și eponim al nuvelei. De asemenea, titlul evidențiază încă de la început faptul că Lăpușneanul este personajul care influențează destinele celorlalte personaje. Având drept corespondent în realitate o personalitate istorică, personajul Lăpușneanul întruchipează tipul conducătorului crud și viclean, viziunea romantică a autorului determinând construirea unui destin spectacul...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in