Eseu

Textul de mai jos reprezintă un eseu despre „Alexandru Lăpușneanul”, prima nuvelă istorică din literatura română. Pentru a te asigura că vei rezolva foarte bine subiectul pentru examen, trebuie să cunoști și să poți concepe cu ușurință analiza lecturilor obligatorii, printre care se numără și această nuvelă. Eseul următor sintetizează informațiile principale de care vei avea nevoie pentru o mai bună înțelegere a textului și cuprinde următoarele: date despre operă, tema nuvelei, semnificația titlului, perspectiva narativă, elemente de structură și compoziție.

Dacă vrei să afli și alte detalii care nu au fost precizate în acest material, poți citi celelalte eseuri ale eBook-ului „Alexandru Lăpușneanul”. Cu ajutorul informațiilor pe care le găsești în eseurile tema și viziunea, relația dintre două personaje sau particularități de construcție a unui personaj vei reuși să rezolvi cele patru cerințe importante pe care le poți întâlni la Bacalaureat.

Eseu

Costache Negruzzi, om politic și scriitor român pașoptist, este autorul operei „Alexandru Lăpușneanul”, cea dintâi nuvelă istorică din literatura română. Publicarea acesteia a avut loc în data de 30 ianuarie 1840, în primul număr al revistei „Dacia literară”, publicație prin editarea căreia Mihail Kogălniceanu a pus bazele criticii literare românești. 

Titlul atrage atenția asupra personalității puternice a personajului principal, o proiecție romantică a unei figuri istorice reale. Lăpușneanul, domnitor al Moldovei, este amintit îndeosebi datorită celei de-a doua domnii, care s-a remarcat prin acte de cruzime și ucidere în masă. Articularea numelui său îl izolează de alte personaje, accentuând caracterul său straniu, responsabil pentru fapte sângeroase, comise cu sânge rece.

Tema principală a nuvelei este un episod ce aparține trecutului isto...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in