Alexandru Lapușneanu

Alexandru Lăpușneanu, nuvela scrisă de Costache Negruzzi, este un text de factură romantică, ce a fost publicat în primul număr al revistei Dacia literară, fiind astfel un bun exemplu pentru a evidenția trăsăturile literaturii pașoptiste. Nuvela lui Negruzzi are o temă istorică și prezintă a doua domnie a lui Alexandru Lăpușneanu pe tronul Moldovei, respectând astfel direcția impusă de reprezentanții pașoptismului, adică prezentarea istoriei poporului român.

Mai multe despre particularitățile nuvelei Alexandru Lăpușneanu vei afla din eBook-ul pe care profesorii noștri de limba română l-au conceput pentru a-ți facilita pregătirea pentru examenul de Bacalaureat. Aici vei găsi un rezumat pe capitole și o explicație a celor patru motto-uri care însoțesc cele patru părți ale nuvelei, vei afla care sunt trăsăturile de caracter ale lui Alexandru Lăpușneanu, cum îi construiește autorul portretul, dar și cum evoluează relația dintre acesta și domnița Ruxanda, soția sa. Totodată, vei putea citi un eseu în care a fost evidențiată relația dintre incipit și final, dar și un material mai amplu, structurat sub forma unui comentariu, în care au fost incluse explicații ale unor noțiuni precum semnificația titlului, perspectiva narativă sau apartenența la romantism a textului. De asemenea, tot aici vei găsi fișa de lectură a nuvelei istorice.

Citind fiecare pagină din acest eBook vei reuși să înțelegi motivele pentru care Alexandru Lăpușneanu este o nuvelă romantică ce aparține perioade pașoptise.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Alexandru Lapușneanu

[5]
Review-urile utilizatorilor
 • 25.06.2015
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Bine structurat ! O buna inspiratie pentru restul operelor
 • 30.04.2015
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Nota 10 pentru acest eseu!
 • 02.12.2019
  Excelent
 • 14.12.2018
  Excelent material! A fost de mare ajutor pentru fiul meu .