Lock

Alexandru Lăpușneanul

Lock

Alexandru Lăpușneanul, nuvela scrisă de Costache Negruzzi, este un text de factură romantică, ce a fost publicat în primul număr al revistei Dacia literară, fiind astfel un bun exemplu pentru a evidenția trăsăturile literaturii pașoptiste. Nuvela lui Negruzzi are o temă istorică și prezintă a doua domnie a lui Alexandru Lăpușneanul pe tronul Moldovei, respectând astfel direcția impusă de reprezentanții pașoptismului, adică prezentarea istoriei poporului român.

Mai multe despre particularitățile nuvelei Alexandru Lăpușneanul vei afla din eBook-ul pe care profesorii noștri de limba română l-au conceput pentru a-ți facilita pregătirea pentru examenul de Bacalaureat. Aici vei găsi un rezumat pe capitole, momentele subiectului și o explicație a celor patru motto-uri care însoțesc cele patru părți ale nuvelei, vei afla care sunt trăsăturile de caracter ale lui Alexandru Lăpușneanul, cum îi construiește autorul portretul, dar și cum evoluează relația dintre acesta și domnița Ruxanda, soția sa. Totodată, vei putea citi un eseu în care a fost evidențiată relația dintre incipit și final, dar și un material mai amplu, structurat sub forma unui comentariu, în care au fost incluse explicații ale unor noțiuni precum semnificația titlului, perspectiva narativă sau apartenența la romantism a textului. De asemenea, tot aici vei găsi fișa de lectură a nuvelei istorice, perspectiva narativă, dar și un eseu care conține cele mai semnificative secvențe ale operei.

Citind fiecare pagină din acest eBook vei reuși să înțelegi motivele pentru care Alexandru Lăpușneanul este o nuvelă romantică ce aparține perioade pașoptiste.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Alexandru Lăpușneanul

[28]
Review-urile utilizatorilor
 • 04/17/2017
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Foarte bun eseul! Eu am invatat la scoala ca se scrie "Lapusneanul", corect este Lapusneanu? Anul acesta mai este in programa de bac aceasta opera?
  Sunt acceptate ambele variante. În cazul în care primești cerința de a scrie un eseu despre o nuvelă, fară a fi precizat un anumit autor, tipul nuvelei sau perioada literară, nu este greșit dacă vei scrie despre acest text.
  Echipa editorială Liceunet.ro
 • 02/10/2021
  Scris de Elev in clasa a 11-a
  Foarte explicit! Elevii pot invata lesne pe baza unui asemenea text extrem de bine structurat.
 • 02/24/2020
  Scris de Elev in clasa a 11-a
  De nota 10
 • 01/27/2020
  Ok