Evoluția constituțiilor din România

În acest referat, îți prezentăm informații esențiale despre toate cele șapte constituții din România.

Fragment

Prima constituție comunistă este adoptată pe 13 aprilie 1948 de către Marea Adunare Națională. Conform acestei constituții, noua denumire a statului este Republica Populară Română, iar statul este proclamat popular, independent și suveran ( art. 3), în scop propagandistic, având în vedere că țara era ocupată de sovietici. Constituția prevedea drepturile și libertățile cetățenești și egalitatea în fața legii, dar acestea nu sunt garantate, majoritatea fiind încălcate de perioada acestui regim.

Din punct de vedere al sistemului electoral se proclamă egalitatea în drepturi a femeilor cu bărbații, dreptul de vot avându-l persoanele cu vârstă de peste 18 ani. Constituția nu mai prevedea separarea puterilor în stat, întrucât Marea Adunare Națională devenea organul suprem al puterii de stat, de unde reiese faptul că executivul se confundă cu legislativul. Puterea judecătorească este deținută de instanțele de judecată și de Curtea Supremă. Constituția avea și un nume diferit, nemaiîntâlnit până atunci, „Structura social-economică”, unde se prevedea faptul că mijloacele de producție aparțin statului.

Ulterior, în 1952 este adoptată o nouă constituție care oglindea deplina subordonare a României față de URSS. În noua constituție, principiul suveranității naționale este înlocuit cu o nouă formulă: baza puterii politice o reprezintă alianța dintre clasa muncitoare și țărănimea muncitoare ( art. 2). Se afirmă în fapt dictatura proletariatului. Celelalte prevederi rămân în principiu cele din constituția anterioară.

...

Citește întreg referatul accesând această pagină!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in