Constituțiile din România

Te pregătești să susții examenul de bacalaureat la istorie sau ai un test în curând? În acest ghid găsești multe detalii despre tema importantă a constituțiilor din România! 

Constituţia reprezintă legea fundamentală a unui stat. În textul ei sunt prevăzute principiile de bază ale conducerii statului respectiv, atribuţiile instituţiilor fundamentale ale statului, precum şi drepturile, libertăţile şi obligaţiile cetăţenilor.

Constituțiile României fac parte din programa din 2021 de la bacalaureat. Așadar, îți recomandăm să citești cu atenție informațiile expuse de noi în paginile ce urmează. Aici găsești detalii despre toate constituțiile adoptate în România de-a lungul istorie, iar citindu-le poți fi mai bine pregătit la bac!

Începem prin a-ți prezenta primele constituții din România, și anume constituțiile monarhice. Acestea au fost adoptate în anii 1866, 1923 și 1938, cât timp România era monarhie constituțională. Majoritatea constituțiilor monarhice (1866, 1923) au avut un caracter democratic.

Apoi, odată cu instaurarea regimului comunist, au fost adoptate o serie de constituții comuniste în anii 1948, 1952 și 1965. Toate constituțiile comuniste au avut un caracter totalitar.

După căderea comunismului, a fost adoptată Constituția postdecembristă în anul 1991. Actul fundamental din 1991, revizuit în 2003, îmbină în litera și spiritul său tradiţia democratică românească cu principiile democratice regăsite în celelalte constituții europene. 

De asemenea, îți oferim exemple de eseuri de la bac și referate ce vizează constituțiile României. Așadar, accesează acest ghid de studiu despre constituțiile României ca parte din pregătirea ta pentru bac sau pentru un test la istorie. 

Materialul este structurat sub forma unui eBook, pentru ca tu să poți găsi cu ușurință exact ce te interesează legat de această temă importantă. În plus, aprofundează-ți cunoștințele citind sinteza făcută de noi în legătură cu evoluția constituțiilor românești de-a lungul timpului!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Constituțiile din România

[1]
Review-urile utilizatorilor
  • 24.11.2021
    Scris de Elev in clasa a 12-a