Etapele regimului comunist în România
Regimul comunist în România s-a manifestat puternic după cel de-al Doilea Război Mondial…
...
Începuturile comunismului
Lovitura de stat de la 23 august 1944, în urma căreia mareșalul Ion Antonescu este arestat, întoarcerea armelor împotriva Germaniei și încheierea armistițiului cu Națiunile Unite vor face să mijească zorii democrației, fapt care însă va fi repede umbrit de ocuparea teritoriului românesc de către trupele sovietice și de procesul „sovietizării” ce avea să ia amploare.
Pentru a afla mai multe despre Comunismul în România îți recomandăm să citești și următorul referat.
Partidul Comunist, care în 1944 nu însuma mai mult de 1000 de membri, va ascensiona prin toate mijloacele posibile, culminând cu fraudarea alegerilor în 1946. Strategia comuniștilor a vizat pătrunderea treptată a reprezentanților Partidului Comunist în guvernele ce aveau să se formeze după înlăturarea lui Antonescu. Guvernul format și condus de generalul Constantin Sănătescu l…
...
Gheorghe Gheorghiu Dej: Regimul comunist de tip stalinist (1945-1965)
În februarie 1948 este creat partidul unic, Partidul Muncitoresc Român (PMR), al cărui conducător – secretar general al partidului - a fost Gheorghe Gheorghiu Dej, cel care va prelua cârma țării între 1948-1965 și care va instaura regimul comunist de factură stalinistă în România. În perioada sa România va fi condusă pe baza constituțiilor de certă inspirație stalinistă din 1948 și 1952. Potrivit acestora, PMR deținea întreaga putere politică și statul controla toate sectoarele societății.
Drepturile și libertățile cetățenilor erau mult îngrădite și în general mai mult figurau scrise decât erau respectate, iar începând cu 1948 se trece la procesul naționalizării băncilor și al fabricilor, la aplicarea cenzurii, supravegherea cultelor, interzicerea bisericii greco-catolice (1948), distrugerea elitelor intelectuale și organizarea învățământului după modelul sovietic; între 1949-1962 are loc colectivizarea în agricultură: confiscarea proprietăților agricole private și crearea unor ferme sub administrația statului numite G.A.C. (gospodării agricole colect…
...
Nicolae Ceaușescu: Regimul național-comunist (1965-1989)
După moartea lui Gheorghiu Dej în 1965, PMR revine la denumirea anterioar, anume cea de PCR, iar secretar general al partidului este ales Nicolae Ceaușescu. Dacă guvernarea lui Gheorghiu Dej a primit apelativul de „stalinistă”, cea a lui Ceaușescu va rămâne cunoscută în istorie ca perioada „național-comunismului”, perioadă în care se încearcă desprinderea de Moscova și realizarea „socialismului prin forțe proprii”, reluarea relațiilor cu țările occidentale întrucât noul lider dorea ca România să obțină o poziție cât mai vizibilă pe plan internațional etc. Se reiau astfel legăturile politice, economice, culturale cu statele occidentale, Ceaușescu efectuând numeroase vizite în S.U.A., R.F.G., Marea Britanie etc. De asemenea, președinți precum Charles de Gaulle al Franței, Richard Nixon și Gerard Ford (S.U.A.) au vizi…