Stalin

Stalin, „Omul de oțel”, a fost una dintre cele mai importante personalități ale seco…

...

Prima parte a vieții

Numele conducătorului politic sovietic este unul sugestiv având în vedere destinul său. „Omul de oțel” este figura secolului al XX-lea, ale cărui ambiții au influențat evoluția întregii Europe. Conducător al dictaturii bolșevice din Rusia după moartea lui Vladimir Ilici Lenin, Stalin își consolidează puterea prin teroare, eliminându-și toți opozanții cu ocazia „marii epurări”, a cărei apogeu a fost atins în anul 1937.

Născut la Gori, …

...

Conducătorul partidului comunist

După moartea lui Lenin în ianuarie 1924 partidul a fost condus de Stalin, Kamenev și Zinoviev. Stalin i-a atras de partea sa pe Lev Kamenev și pe Grigori Zinoviev, adversari ai lui Troțki, pentru a-l împiedica pe acesta să preia întreaga putere. Ulterior devine aliat al lui Buharin și al lui Aleksei Rîkov împotriva foștilor aliați, care formaseră o grupare proprie în interiorul partidului. În cele din urmă, Stalin preia în…

...

Persecuții politice și deportări

De numele lui Stalin se leagă și persecuțiile care au avut loc între anii 1930 și 1940 în rândul slujitorilor bisericii ortodoxe, ceea ce aproape a dus aproape la dispariția ei. Numeroase biserici au dispărut sub demolări sau au fost închise, iar preoții și călugării au fost întemnițați. Ulterior, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în spiritul unei organizări patriotice, bisericii i se permite o ușoară revenire.

Harta etnică a URSS a fost de asemenea influe…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in