Lock

Secolul XX între democrație și totalitarism

Lock

În cadrul referatului vei găsi informații relevante despre evenimentele …

...

Democrația începând cu perioada interbelică

Democrația europeană a cunoscut o evoluție sinuoasă în secolul al XX-lea. În primul deceniu interbelic, numărul statelor cu regim democratic a crescut, dar acest tip de regim a intrat în declin pe fondul marii crize economice, astfel încât multe stateau început să cunoască mai târziu, în deceniul patru forme autoritare sau totalitare de conducere. După cel de-al Doilea Război Mondial, Europa de Est a intrat în sfera de influență sovietică, impunându-se regimul comunist care s-a menținut până în ultimul deceniu al secolului al XX-lea.

În secolul al XX-lea, după Primul Război Mondial, democrația ca regim politic s-a instaurat aproape în toate statele Europei, fie în sisteme de guvernare monarhice parlamentare (model Marea Britanie), fie în sisteme de guvernare republicane parlamentare (model fiind Germania de Vest în perioada 1945-1990 și Germania de astăzi) sau prezidențiale (model fiind Franța). Confruntate cu ascensiunea unor regimuri totalitare, înain…

...

Instalarea nazismului în Germania

Nazismul, ca ideologie, a fost fundamentat de Adolf Hitler în lucrarea „Mein Kampf”. La baza acestei ideologii au stat naționalismul exacerbat, rasismul și antisemitismul.

Naz…

...

Comunismul

Comunismul, pe de cealaltă parte, reprezintă varianta radicală a socialismului, find ideologia care a stat la baza regimului totalitar de stânga, având la bază ideile marxist-leniniste. Comuniștii considerau că sistemul capitalist și doctrina liberală constituie sursele răului, deoarece bunurile se împart în mod inegal și se formează doua clase: exploatații și exploatatorii, primii transformându-i pe ceilalți în adevărați sclavi. Burghezia, care domina viața economică și politică, exploata munca proletariatului pentru a se îmbogăți. Pentru a se ajunge la o oarecare uniformizare au transformat proprietățile private în proprietăți de stat prin colectivizarea pământurilor, naționalizarea industriei, etatizarea băncilor.
Susținătorii acestui sistem considerau că numai printr-o revoluție violentă pot să-i înlăture pe burghezi, iar puterea să fie preluată de proletariat. „Dictatura proletariatului” era considerată mult mai democratică decât cea burgheză. Conducerea acestui regim se realiza prin intermediul partidului comunist, unicul legal deoarece celelalte nu-și justificau existența dacă reprezintă o clasă, o etnie etc. Cea mai mare putere în stat avea conducerea partidului formată din: Secretarul General, Biroul Politic, Comitetul Central și Congresul.

Ideologia comunistă promitea…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in