Comunismul în România
Referatul despre „Comunismul în România” dezbate pe larg această temă, oferindu-ți detalii utile și interesante, care te vor ajuta să aprofundezi mai bine subiectul. Aici vei afla multe despre marxism, modalitatea în care comunismul a ajuns în România și care au fost evenimentele care au determinat apariția, desfășurarea și principalele urmări ale deceniilor de îndoctrinare și orientare comuni…
...
Ce este comunismul?
Comunismul este o ideologie de extremă stânga, antidemocratică, ale cărei origini se găsesc în lucrările lui Marx de la jumătatea secolului al XIX-lea, unde este fundamentat principiul luptei de …
...
Comunismul în România
Factorii care au favorizat instaurarea regimului comunist în România au fost atât interni, cât și externi. Relevante în acest sens sunt angajamentele diplomatice dintre marile puteri învingătoare în război și crearea sferei de influență sovietică în estul Europei. Astfel, la 9 octombrie 1944, la Moscova, se semnează acordul procentajelor între Stalin și Churchill, admițându-se pentru România o influență sovietică de 90%, occidentalii dorind salvarea Greciei au sacrificat România. Conferința de la Yalta din februarie 1945 și Conferința de la Potsdam din august 1945 au confirmat acordul occidentalilor privind sfera de influență. Din punct de vedere intern, instaurarea regimului comunist a fost favorizată de prezența Armatei Roșii pe teritoriul României încă din primăvara anului 1944.
Odată instaurat, regimul comunist a guvernat România aproximativ jumătate de secol. În această perioadă, la cârma țării s-au aflat Gheorghe Gheorghiu-Dej (1948-1965) și ulterior Nicolae Ceaușescu (1965-1989), care s-au impus poporului prin teroare și opresiune.
Guvernarea lui Dej
Perioada lui Dej este caracterizată de preluarea modelului sovietic în toate domeniile de activitate. În fapt, se procedează în vederea sovietizării României, fapt care dinspre Occident era privit ca o „strânsă legătură de prietenie româno-sovietică”. Acest lucru s-a realizat prin înființarea unor edituri și a sovromurilor – întreprinderi mixte româno-sovietice. În vederea sovietizării au fost adoptate reforme în toate domeniile de activitate: economic, social, politic, cultural. Limba rusă devine limbă obligatorie de studiu, punându-se accent totodată pe materiile reale. Pe de altă parte, sunt interzise numeroase opere și autori, considerați a fi în opoziție cu regimul.
În plan politic, scopul a fost înființare…