Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost una dintre cele mai marcante personalități din Istoria României, în special cea a secolului al XX-lea.

În pagina „Referat despre Nicolae Ceaușescu” ne-am propus să-ți oferim o serie de informații mai mult sau mai puțin cunoscute despre viața privată și politică a liderului comunist. Aici vei găsi informații începând de la copilăria din satul Scornicești, ascensiunea politică a comuniștilor, funcția de Secretar la Uniunii Tineretului Comunist, criticarea Uniunii Sovietice în legătura cu invazia Cehoslovaciei, dezvoltarea Bucureștiului, rolul acestuia în plătirea datoriei externe a României și sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu în urma Revoluției din Decembrie 1989.

Referatul nostru despre Nicolae Ceaușescu, redactat de profesori cu experiență, urmărește evenimentele din viața lui Ceaușescu în ordine cronologică și logică. Citește „Referat despre Nicolae Ceaușescu” pentru a afla mai multe detalii despre conducătorul comunist și pentru a găsi inspirația necesară redactării propriului tău referat de nota 10 pe tema conducătorului țării din perioada comunistă.…

...

Referat despre Nicolae Ceaușescu

Din galeria celor mai importante personalități istorice din perioada recentă face parte și ultimul lider comunist român, Nicolae Ceaușescu; cel care a cunoscut treptat, atât o perioadă de popularitate, cât și una de declin care s-a încheiat cu o condamnare la moarte prin împușcare, atât pentru el, cât și pentru soția sa, Elena Ceaușescu. „Geniul din Carpați”, așa cum era adesea numit în cercurile comuniste din străinătate, s-a născut la 26 ianuarie 1918 în satul Scornicești din județul Olt într-o familie de țărani cu 10 copii, fiind neglijat de părinții care se ocupau cu întreținerea familiei. După ce termină cele patru clase primare, acesta se angajează ca ucenic de cizmar unde intră în contact cu ceea ce înseamnă comunismul, preluând diverse idei și fiind împins de la spate în săvârșirea unor misiuni conspirative și ilegale de către Alexandru Săndulescu. Cel din urmă a fost un membru activ al PCR. Mai mult, a fost angajatorul viitorului președinte al României.

Începând cu 1933 Ceaușescu se înscrie în Uniunea Tineretului Comunist din România, aflată atunci în ilegalitate. La scurt timp este arestat din cauza agitațiilor și scandărilor de tip comunist din cadrul unor greve. Deși este pus rapid în libertate, Siguranța îl cataloghează drept un „agitator comunist periculos”. Trei ani mai târziu este arestat din nou, de data asta fiind închis la Doftana, din cauza faptului că s-a descoperit că Nicolae Ceaușescu împreună cu un comunist polonez a încercat să coaguleze grupurile comuniste de pe teritoriul României. În detenție îi întâlnește pe viitorii membrii importanți ai partidului: Vasile Luca, Chivu Stoica, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Gheorghe Apostol. Deși a fost eliberat la timp, în 1940 este arestat din nou, de data aceasta ispășindu-și pedeapsa  la Jilava. În perioada de scurtă libertate a cunoscut-o pe cea care urma să-i fie soție, Elena Petrescu. P…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in