Nicolae Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu a fost una dintre cele mai marcante personalități din Istoria României, în special cea a secolului al XX-lea.
În pagina „Referat despre Nicolae Ceaușescu” ne-am propus să-ți oferim o serie de informații mai mult sau mai puțin cunoscute despre viața privată și politică a liderului comunist. Aici vei găsi informații începând de la copilăria din satul Scornicești, ascensiunea politică a comuniștilor, funcția de Secretar la Uniunii Tineretului Comunist, criticarea Uniunii Sovietice în legătura cu invazia Cehoslovaciei, dezvoltarea Bucureștiului, rolul acestuia în plătirea datoriei externe a României și sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu în urma Revoluției din Decembrie 1989.…
...
Ascensiunea politică
Din galeria celor mai importante personalități istorice din perioada recentă face parte și ultimul lider comunist român, Nicolae Ceaușescu; cel care a cunoscut treptat, atât o perioadă de popularitate, cât și una de declin care s-a încheiat cu o condamnare la moarte prin împușcare, atât pentru el, cât și pentru soția sa, Elena Ceaușescu. El s-a născut la 26 ianuarie 1918 în satul Scornicești din județul Olt într-o familie de țărani cu 10 copii. După ce termină cele patru clase primare, acesta se angajează ca ucenic de cizmar unde intră în contact cu ceea ce înseamnă comunismul, preluând diverse idei și fiind împins de la spate în săvârșirea unor misiuni conspirative și ilegale de către Alexandru Săndulescu. Cel din urmă a fost un membru activ al PCR.
Începând cu 1933 …
...
Conducătorul României
La scurt timp după poziția pe care o adoptă față de URSS, Dej moare în urma unei complicații apărute la boala de care suferea, cancer la ficat. O parte din oamenii politici au fost de părere că moartea a fost una comandată de sovietici. Ceaușescu, ales în locul lui Dej, preia puterea în martie 1965. Acum, din ordinele sale, Partidul Muncitoresc Român devine Partidul Comunist Român, Republica Populară devine Republică Socialistă, iar o nouă Constituție statuează principiile după care se ghidează statul. Din punct de vedere al politicii externe, el s-a îndepărtat de linia obedientă față de Moscova. Un stat independent în politica externă nu poate să existe dacă nu este susținut economic. În mintea sa, Ceaușescu vedea economia drept un lucru palpabil. Ea nu putea exista fără mulți oameni, drept urmare, el introduce o politică pronatalistă prin care sunt interzise avorturile astfel încât populația să crească și să fie absorbită de piața de muncă.
În august 1968 va critica invazia Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varșovia care …