Disidența anticomunistă

Disidența anticomunistă reprezintă acțiunea unui grup de persoane care încetează să se mai supună unei autorități, ajungând a se separa de o comunitate. În cazul de față discutăm despre lupta unor anumite grupuri sociale față de comunism. Fie că vorbim de intelectuali, țărani sau fețe bisericești, cu toții au contribuit la ceea ce reprezintă în istorie rezistența față de regimul comunist din România. Aparatul de stat nu a reușit să supună întreaga populație, existând voci curajoase care au reușit să se facă auzite chiar și în cele mai grele momente. Firește că acești disidenți au fost nevoiți să se retragă din sânul societății în care activau. 

Mulți s-au refugiat în munți, alții au luat calea străinătății, o parte au fost urmăriți zi și noapte de Securitate, în timp ce o parte, cea mai ghinionistă, a ajuns în închisorile comuniste. Dacă ar trebui să comparăm mișcarea de rezistență din România, cu cele existente la nivel European, sentimentul este unul de dezamăgire. Se observă lipsa de coeziune a luptătorilor și speranțele false pe care aceștia și le-au pus în mitul apărut odată cu căderea Cortinei de Fier: „Vin americanii!”. Dar aceștia nu au mai venit.

În categoria rezistenței intră întregile forme de opoziție față de regim, fie că vorbim de luptătorii din munți, proteste, emisiuni în cadrul programului Europa Liberă, lucrări artistice sau manifestări religioase, noi ideologii, lupta împotriva colectivizării…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in