Disidența anticomunistă

Cine au fost disidenții români?

Disidența anticomunistă reprezintă acțiunea unui grup de persoane care încetează să se mai supună unei autorități, ajungând a se separa de o comunitate. În cazul de față discutăm despre lupta unor anumite grup…

...

Forme de opoziție față de comunism

În categoria rezistenței intră întregile forme de opoziție față de regim, fie că vorbim de luptătorii din munți, proteste, emisiuni în cadrul programului Europa Liberă, lucrări artistice sau manifestări religioase, noi ideologii, lupta împotriva colectivizării sau proteste ale muncitorimii. 

Lupta împotriva noului regim a pornit timid în vara anului 1944 odată cu invadarea României de către trupele Armatei Roșii. Atunci, un număr important de soldați din armata regelui au pornit lupta împotriva rușilor. Situația s-a amplificat după 1947 când foști simpatizanți ai legionarilor s-au refugiat în munți, în grupuri, încercând să saboteze măsurile luate de regimul comunist. Ei aveau să activeze în zona Munților Făgăraș și a Munților Banatului până la începutul anilor ’60.                                 

În perioada anilor ’50, profitând de situația existentă în Polonia, Cehoslovacia și Ungaria, studenții din cadrul universităților de la Timișoara și Cluj-Napoca au organizat câteva manifestații unde au împărțit broșuri cu privire la ce era necesar să se schimbe în țară. Mai mult chiar, au încercat să contacteze prin diferite moduri te…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in