Construcția democrației postdecembriste în România

Revoluția din decembrie 1989

La 16 decembrie 1989 autoritățile comuniste au încercat să-l evacueze și să-l aresteze la Timișoara pe pastorul reformat Laszlo Tokes, dar populația s-a solidarizat cu acesta, fapt ce semnifică începutul revoluției românești. Populația Timișoarei a ieșit în stradă și a luat cu asalt instituțiile simbol ale regimului comunist din acest oraș. În această perioadă, Nicolae Ceaușescu se afla într-o vizită de stat în Iran, pe care nu a…

...

Reconstrucția democrației

În 1990 s-a înființat CONSILIUL PROVIZORIU AL UNITĂȚII NAȚIONALE (CPUN) care avea rol de Parlament până ce se organizau alegeri. În ianuarie 1990 a avut loc prima mineriadă, în februarie a doua mineriadă, iar în iunie a treia mineriadă în urma căreia minerii au venit la București și au pus capăt fenomenului intitulat Piața Universității. În martie 1990 la Târgu Mureș a avut loc un conflict interetnic între români și maghiari. Mineriadele din 1990 și conflictul interetnic de la Târgu Mureș au afectat foarte mult imaginea României pe plan extern și a demonstrat dezordinea existentă pe plan intern. La 11 martie 1990 s-a adoptat „Proclamația de la Timișoara” prin care mediile intelectualității urmăreau ruperea totală a legăturii cu vechiul regim comunist și punerea unui accent deosebit pe moralitate.

În mai 1990 au fost organizate primele alegeri libere postdecembriste care au fost câștigate ca partid de către Frontul Salvării Naționale, iar cele pentru funcția de președinte au fost câștigate de Ion Iliescu, care era sprijinit de FSN. Au mai participat la aceste alegeri PNL, PNȚ-CD care i-au avut drept candidați pe Ion Rațiu (PNT) și Radu Câmpeanu (PNL).

În România, tranziția de la comunism la democrație s-a făcut într-un ritm mai lent în comparație cu țări ca Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, deoarece nu s-a produs o ruptură decisivă cu vechiul trecut comunist, deși în România s-a produs cea mai violentă schimbare de regim politic.

În anul 1991 prin „Legea 18” s-a reintrodus proprietatea privată în domeniul agriculturii prin care pământul a fos…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in