Comunism în România

Referatul despre „Comunismul în România” dezbate pe larg această temă, oferindu-ți detalii utile și interesante, care te vor ajuta să aprofundezi mai bine subiectul. Aici vei afla multe despre marxism, modalitatea în care comunismul a ajuns în România și care au fost evenimentele care au determinat apariția, desfășurarea și principalele urmări ale deceniilor de îndoctrinare și orientare comuni…

...

Referat despre comunismul în România

Comunismul este o ideologie de extremă stânga, antidemocratică, ale cărei origini se găsesc în lucrările lui Marx de la jumătatea secolului al XIX-lea, unde este fundamentat principiul luptei de clasă. Marx considera că noua societate comunistă (egalitaristă, bazată pe desființarea proprietății private) se poate edifica mai întâi în țările dezvoltate din punct de vedere industrial, în care proletariatul va prelua conducerea.

La începutul secolului al XX-lea, Lenin a susținut construirea comunismului și în țări mai puțin dezvoltate, cum era Rusia. Astfel, prima țară comunistă din lumea a fost Rusia, devenită ulterior prin alipirea altor țări, URSS. După al Doilea Război Mondial, comunismul s-a răspândit în întreaga Europă estică și centrală, înglobând țări precum Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Albania, România, Iugoslavia etc.

Factorii care au favorizat instaurarea regimului comunist în România au fost atât interni, cât și externi. Relevante în acest sens sunt angajamentele diplomatice dintre marile puteri învingătoare în război și crearea sferei de influență sovietică în estul Europei. Astfel, la 9 octombrie 1944, la Moscova, se semnează acordul procentajelor între Stalin și Churchill, admițându-se pentru România o influență sovietică de 90%, occidentalii dorind salvarea Greciei au sacrificat România. Conferința de la Yalta din februarie 1945 și Conferința de la Potsdam din august 1945 au confirmat acordul occidentalilor privind sfera de influență. Din punct de vedere intern, instaurarea regimului comunist a fost favorizată de prezența Armatei Roșii pe teritoriul României încă din primăvara anului 1944.

Odată instaurat, regimul comunist a guvernat România aproximativ jumătate de secol. În această perioadă, la cârma țării s-au aflat Gheorghe Gheorghiu-Dej (1948-1965) și ulterior Nicolae Ceaușescu (1965-1989), care s-au impus poporului prin teroare și opresiune.

Perioada lui Dej este caracterizată de preluar…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in