„Sfinții închisorilor”
Arestarea opozanților sistemului comunist
În urma consolidări inițiale a puterii de către Partidul Comunist din România, partidul a dezlănțuit un val imens de arestări pentru a-și consolida controlul asupra țării și pentru a scăpa de contestatarii noului regim comunist. Valul de arestări a debutat în anul 1948, în timpul conducerii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul Partidului Comunist și primul conducător comunist al României.
Partidul a căutat eliminarea tuturor așa-zișilor „dușmani ai poporului”. Din această categorie făceau parte chiaburii, reprezentanții fostei administrații monarhiste, legionarii sau simpatizanții lor (aceștia au fo…
...
Securitatea și torționarii
Serviciul de informații secret din perioada comunistă era cunoscut drept Departamentul Securității Statului (pe scurt, Securitatea), aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Acest serviciu a fost creat, precum în toate celelalte țări intrate sub regimurile comuniste, după modelul KGB-ului din URSS, cu scopul de a spr…
...
Cine erau „sfinții închisorilor”?
În închisorile comuniste, unii deținuți s-au făcut remarcați prin rezistența lor față de regimul extrem de dur la care au fost supuși. Aceștia au fost cunoscuți ulterior în istorie drept „sfinții închisorilor”. Renumele acestora s-a datorat rezistenței în fața torturilor și suferințelor, a condițiilor dăunătoare sănătății din închisori, și în general a nerespectării drepturilor fundamentale ale omului. Spre deosebire de cei considerați „sfinți” ai închisorilor, au existat și deținuți care au cedat presiunilor din închisoare și au devenit la rândul lor torționari pentru a scăpa.
E important de menționat că o mare parte dintre aceștia au fost adepți ai creștinismului, fiind…
...
Cazul lui Valeriu Gafencu
Mulți dintre cei considerați „sfinți” ai închisorilor au fost propuși pentru canonizare după căderea comunismului în 1989, însă Biserica Ortodoxă Română a refuzat considerarea lor drept sfinți. Un exemplu în acest sens este Valeriu Gafencu, născut în 1921 în județul Bălți. Tatăl său a fost deportat în Siberia în 1940 după ocupația bolșevică a Basarabiei, unde a și murit la scurt timp după; acest fapt e posibil să fi inf…