Foametea din 1946-1947
Între anii 1946 și 1947, populația din România, cu precădere cea din regiunile Munteniei și Moldovei, a avut de-a face cu o criză de alimente și foamete severă. În România, cele mai afectate județe au fost Botoșani și Vaslui, însă Basarabia a fost afectată și mai grav. Seceta și lipsurile alimentare au dus la disperare în rândul românilor și chiar la moarte. Se estimează că în timpul foametei au murit între 100.000 și 300.000 de oameni în România. În acea perioadă, la conducerea țării a fost guvernul pro-comunist al lui Petru Groza.
Cauzele acestei crize sunt multiple. Pe de-o parte, din punct de vedere meteorologic, verile au fost foarte secetoase și călduroase. Lipsa alimentelor cauzată de secetă și recoltele deficiente au dus și la creșterea rapidă a prețurilor, ceea ce a adâncit problema și mai tare. Pe de altă parte, au existat și cauzele de ordin politic.
În pofida faptului că la finalul celui de-al Doilea Război Mondial România se afla la masa învingătorilor, alături de aliați, la conferința de pace din 1946 România s-a găsit în postura de țară învinsă și supusă la plata unor despăgubiri masive față de câștigători, printre care și U.R.S.S. Pe 16 ianuarie 1945, are loc la Moscova semnarea Convenției soviet...