Comunismul
Comunismul este eBook-ul realizat de profesori pasionați de Istorie, care conține cele mai importante și relevante informații despre perioada comunistă. Fie că ești în clasa a 10-a sau a 12-a și ai nevoie de suport de curs sau de un referat pe tema comunismului, vei găsi aceste informații în eBook-ul nostru.
În data de 23 august 1944 are loc lovitura de stat în urma căreia mareșalul Ion Antonescu este arestat. Partidul Comunist va ascensiona prin toate mijloacele și tertipurile posibile, culminând cu fraudarea alegerilor în 1946.
Regele Mihai va protesta față de abuzurile comise de guvernul Groza prin „greva regală” din august-decembrie 1945: regele va refuza să mai semneze actele emise de guvernul comunist. Statele Unite și Marea Britanie nu recunoșteau guvernul lui Petru Groza, însă întrucât Moscova susținea cu toate forțele acest guvern, greva regelui va avea ca rezultat doar includerea în guvern a doi miniștri din partea opoziției, unul din partea PNL (Mihai Romniceanu) și celălalt din partea PNȚ (Emil Hațieganu).
Fraudarea alegerilor din 19 noiembrie 1946 a demonstrat o dată în plus că nu mai putem vorbi de democrație în România, ci că, dimpotrivă, aceasta se adâncea tot mai tare în negura comunismului. Deși PNL și PNȚ au fost adevăratele câștigătoare ale alegerilor, Blocul Partidelor Democratice condus de PCR a întors prin falsificare rezultatul în favoarea comuniștilor. În timpul guvernării lui Petru Groza are loc și foametea din 1946-1947.
La 30 decembrie 1947 regele Mihai I a fost silit să abdice și monarhia a fost abolită, urmând proclamarea Republicii Populare România. În februarie 1948 este creat partidul unic, Partidul Muncitoresc Român (PMR), al cărui conducător - secretar general al partidului - a fost Gheorghe Gheorghiu Dej, cel care va prelua cârma țării între 1948-1965 și care va instaura regimul comunist de factură stalinistă în România. În timpul guvernării lui Gheorghiu Dej are loc în unele închisori comuniste brutalul proces de reeducare a deținuților cu viziuni diferite de comunism. Cele mai cunoscute exemple sunt Fenomenul Pitești și reeducarea de la penitenciarul Aiud.
După moartea lui Gheorghiu Dej în 1965, PMR revine la denumirea anterioară de PCR. Secretar general al partidului este ales Nicolae Ceaușescu. Guvernarea lui Gheorghiu Dej a primit apelativul de „stalinistă”, fiind fidelă Moscovei și lui Stalin. Guvernarea lui Ceaușescu va rămâne cunoscută în istorie ca perioada „național-comunismului”.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre România postbelică sau despre Războiul Rece citește aceste eBook-uri.