Rezumat

Nuvela intitulată „Caravana cinematografică” reprezintă debutul în proză al scriitorului Ioan Groșan. În 1974, acesta s-a alăturat grupării revistei „Echinox”, unde a apărut pentru prima dată și opera de față, împreună cu alte povestiri, urmând ca, mai apoi, acestea să fie grupate într-un singur volum („Caravana cinematografică”), publicat în anul 1985.

Alături de alte trei povestiri („O dimineață minunată”, „Insula” și „Marea amărăciune”), „Caravana cinematografică” prezintă perspectiva autorului asupra pătrunderii socialismului în lumea satului tradițional. Astfel, caravana sosește în satul Mogoș într-o zi ploioasă, condusă de un om relativ în vârstă, alături de care se afla un tânăr activist de partid pe nume Tavi. Acțiunea se petrece în decursul anilor ’60, iar ambițiosul tânăr avea o misiune importantă: proiecția filmelor de propagandă pentru a provoca simpatia sătenilor pentru noul regim comunist.

Primele interacțiuni cu sătenii sunt amuzante și înfățișează ruptura dintre locuitorii satelor și cei ai orașelor. Pentru oamenii din Mogoș, ce…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in