Trăsături fizice

Atunci când ne gândim la un portret fizic, avem în minte exteriorul, înfățișarea, adică ceea ce este vizibil la un personaj. Așadar, atunci când realizăm o caracterizare, evidențiem aceste trăsături fizice referindu-ne la fizionomie, vestimentație, talie, figură, aspect etc. Încercăm să conturăm portretul personajului nostru folosind acumularea de detalii succesive oferite în textul literar.

De exemplu, în nuvela istorică de factură romantică, Alexandru Lăpușneanul, personajele intră în scenă prin notații de ordin fizic menite să creeze impresia de viață reală, dar și să le trădeze trăirile interioare ("a cărui ochi scântieră ca un fulger", "râdea; mușchii i se suceau în râsul acesta și ochii lui hojma clipeau").

Încă de la prima apariție, personajele din Enigma Otiliei au portrete fizice amănunțite: (Aglae: "Era o doamnă cam de aceeași vârstă cu Pascalopol […], fața îi era gălbicioasă, gura cu buzele subțiri, acre, nasul încovoiat și acut […], ochii îi erau bulbucați ca și aceia ai bătrânului").  Pe de altă parte, ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in