Caracterizare directă

În cazul caracterizării directe, naratorul comunică direct trăsăturile definitorii ale personajului. De asemenea, această caracterizare poate fi făcută în mod direct și de către celelalte personaje sau chiar de către personajul însuși.

Așadar, aspectul și acțiunile personajului se găsesc în mod explicit în text, iar naratorul evidențiază trăsăturile dominante ale acestuia folosind mijloacele de caracterizare directă. Luați în considerare și atitudinea autorului față de personajele sale. De exemplu, Rebreanu are o atitudine obiectivă față de eroii săi în romanul Ion, aceștia fiind prezentați printr-o singură trăsătură: Herdelea e "un suflet bun, dar slab", Titu e "poetul pierde-vară", sentimental, entuziast, Ion e dominat de instinctul de stăpânire a pământului.     

În această parte a caracterizării, vă puteți folosi de câte un epitet, o metaforă sau de comparațiile existente în text, pentru a exemplifica anumite însușiri fizice sau morale ale personajului. Din spusele autorului putem extrage fapte ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in