Secvențe reprezentative

Accesând acest material vei găsi prezentarea celor mai reprezentative secvențe ale romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, printre acestea numărându-se discuția de la popotă și excursia la Odobești.

Titlul romanului anunță cele două experiențe umane esențiale pe care le trăiește personajul principal și împarte textul în două părți: cea erotică și cea a războiului. Drama intelectualului însetat de absolut pe plan afectiv, erotic, se consumă pe fundalul altei drame mai puternice, războiul. Deși distincte, cele două părți ale romanului se constituie într-o unitate datorită faptului că evenimentele sunt trecute prin filtrul eului personajului narator însetat de cunoaștere. La acestea se adaugă prezența unor discuții legate de război în partea referitoare la istoria cuplului Gheorghidiu.

Timpul acțiunii este cel premergător Primul Război Mondial, dar acțiunea se plasează ulterior, după începerea războiului, existând un timp al narațiunii și un timp al naratorului. Evenimentele legate de istoria cuplului Gheorghidiu aparțin trecutului, dar sunt narate în prezent prin intermediul memoriei afective, involuntare, pe când cele ale războiului sunt notate, narate în chiar timpul desfășurării lor. Există, așadar un timp obiectiv și unul subiectiv.

Discuția de la popotă

Incipitul romanului, capitolul „La Piatra Craiului de Munte” din „Cartea întâi” îl prezintă pe Ștefan Gheorghidiu, proaspăt sublocotenent în primăvara anului 1916 participând la amenajarea fortificațiilor de pe Valea Prahovei. În această scenă ne este prezentată concepția despre iubire a personajului principal în momentul în care discută cu colegii lui cazul unui bărbat care își ucise soția adulteră: „Trebuia să știe că și iubirea are riscurile ei. Că cei care se iubesc au drept de viață și moarte unul asupra celuilalt.”. Observăm și o oarecare superioritate a protagonistului declanșată de faptul că: „începusem să fiu măgulit de admirația pe care o avea mai toată lumea pentru mine, fiindcă eram atât de pătimaș iubit de una dintre cele mai...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in