Roman modern

În literatura română, modernismul a apărut ca reacție la tradiționalism. El se definește drept mișcare literară destinată separării de tradiție și abordării unor atitudini și mentalități proprii epocii moderne (considerată, la vremea ei, ca fiind „epoca recentă”). Principalul teoretician al modernismului în literatura noastră este Eugen Lovinescu, promotor al adoptării modelelor occidentale. El a susținut ideea conform căreia „orice formă de artă apărută într-un centru cultural dezvoltat se propagă aproape instantaneu peste toată Europa”.

Publicat inițial în anul 1930, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este un roman subiectiv, acesta fiind primul indiciu în privința apartenenței lui la modernism. Astfel, narațiunea se realizează la persoana întâi, de către un narator subiectiv, implicat în acțiunea relatată. În același timp, naratorul este și protagonistul operei: Ștefan Gheorghidiu, sublocotenent în armată, își relatează experiențele în scris. 

Cunoașterea lui este limitată, iar înșiruirea evenimentelor are loc prin intermediul memoriei involuntare. Aceasta se declanșează cu ocazia unui dialog de la popotă, care-i trezește protagonistului anumite amintiri și sentiment...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in