Rezumat pe capitole
Cartea întâi
La Piatra Craiului, în munte
Acțiunea romanului debutează în primăvara anului 1916, în timpul pregătirilor pentru participarea la Primul Război Mondial. Ștefan Gheorghidiu, protagonistul, este locotenent rezervist și ajută la pregătirile de pe Valea Prahovei și Dâmbovicioara.
Într-o seară, la popota regimentului începe o dezbatere pe tema eliberării din închisoare a unui om care-și omorâse soția. Fusese o crimă pasională, întrucât aceasta îl înșelase. Auzind argumentele exprimate destul de superficial de către cei prezenți, Gheorghidiu îi întrerupe și, considerând că nu știau nimic despre dragoste, declară că „Orice iubire e ca un monoideism, voluntar la început, patologic pe urmă”. Apoi, anunță că urma să dezerteze în cazul în care nu va primi permisia de două zile pe care o solicitase.
Diagonalele unui testament
Discuția de la popotă declanșează în protagonistul romanului un adevărat proces de rememorare a propriei povești de iubire. Aceasta se petrece din cauză că și el era convins că fusese înșelat de soția lui: „Eram însurat de doi ani și jumătate cu o colegă de la universitate și bănuiam că mă înșală”.
Colega care-i devenise soție se numea Ela și era cea mai frumoasă dintre toate fetele de la facultate. Fiindcă se îndrăgostise de Gheorghidiu, acesta se simțea foarte mândru și nu a ezitat să-și lege destinul de al ei. Relația lor a decurs bine până când bărbatul a intrat în posesia unei moșteniri primite de la unchiul lui, Tache. După ce încearcă să facă diverse afaceri, drept urmare a sumei primite, Ștefan realizează că acest gen de activitate nu i se potrivea. Ela, în schimb, este încântată de posibilitatea unui nou stil de viață, iar frivolitățile înaltei societăți o atrag tot mai tare, îndepărtând-o de Ștefan.
E tot filozofie
Acest capitol prezintă în detaliu schimbarea Elei. Dacă, până atunci, se mulțumise cu timpul petrecut alături de Ștefan, iar ...