Lock

Rezumat

Lock

Rezumatul romanului te va ajuta să îți amintești cu exactitate evenimentele care se petrec în cele două părți ale textului: „Ultima noapte de dragoste”, care redă dorința protagonistului de a trăi iubirea absolută, și „Întâia noapte de război”, parte care ilustrează experiențele de pe front.

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, romanul interbelic, modern, subiectiv și de analiză psihologică este compus din două părți: „Ultima noapte de dragoste”, sugerând aspirația spre unicitatea sentimentului de iubire și „Întâia noapte de război”, conturând o imagine inedită prin experiențele trăite de scriitor în timpul Primului Război Mondial. Așadar, creația lui Camil Petrescu propune o îmbinare armonioasă a ficțiunii cu realitatea, având la bază un jurnal de campanie, în care timpul cronologic este simțit paralel cu timpul subiectiv.

Romanul tratează aspirația spre ideal, înfățișând relația dintre Ștefan Gheorghidiu și Ela. Cu ajutorul memoriei involuntare, experiențele interioare ale protagonistului sunt aduse în spațiul real, în timpul obiectiv, drama războiului fiind mult mai puternică decât cea a iubirii. Ștefan Gheorghidiu este prezentat în incipitul romanului ca fiind sublocotenentul care ajuta la amenajarea fortificațiilor de pe Valea Prahovei. Conform jurnalului său de campanie, protagonistul face referiri la sistemul militar de apărare al țării care lasă de dorit, în special în preajma Primului Război Mondial.

Împreună cu paisprezece ofițeri, Ștefan Gheorghidiu este participant la o dezbatere care are ca punct de plecare decizia unui bărbat de a-și ucide soția din cauza infidelității acesteia. Astfel, Ștefan ajunge să își spună punctul de vedere, fiind de părere că „Cei care se iubesc au drept de viață și de moarte unul asupra celuilalt”. De la această discuție, cu ajutorul memoriei involuntare, Ștefan Gheorghidiu aduce în timpul prezent experiența sa de iubire: „Eram însurat de doi ani și jumătate cu o colegă de la Universitate și bănuiam că mă înșală”. Ștefan o admira pe Ela,...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in