Raportul dintre timpul cronologic și cel psihologic

Pentru a-ți fi mai ușor să prezinți raportul dintre timpul cronologic și cel psihologic în romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu te sfătuim să citești și acest material.

Printr-un artificiu compoziţional, acţiunea din primul capitol, La Piatra Craiului, în munte, este posterioară întâmplărilor relatate în restul Cărţii I. Capitolul pune în evidenţă cele două planuri temporale din discursul narativ: timpul narării, cronologic (prezentul frontului) şi timpul narat, psihologic (rememorarea poveştii de iubire cu Ela). Discuţia de la popota ofiţerilor despre un fapt divers (un soţ şi-a ucis soţia infidelă şi a fost achitat de juraţi) declanşează memoria afectivă a protagonistului, trezindu-i amintiri legate de cei doi ani de căsnicie cu Ela. Un eveniment exterior declanşează rememorarea unor trăiri şi a unor întâmplări desfăşurate într-un timp psihologic.

Evenimentele rememorate sunt ierarhizate într-o ordine cronologică, deoarece eroul lui Camil Petrescu analizează și interpretează trecutul, nu-l retrăiește pur și simplu. Evenimentele istorice, care se înscriu în timpul cronologic, – războiul, mizeria frontului – sunt puse în umbră de «marșul prin conștiință» al eroului. Accentul nu cade atât pe succesiunea evenimentelor rememorate, cât pe reflectarea lor în timpul psihologic, fapt mărturisit de personajul – narator: «Eram ca într-o zi imensă și întâmplările acestea mici, amănunțite până la fracții de impresie, erau printre cele mai importante din viața mea. Astăzi, când le scriu pe hârtie, îmi dau seama, iar și iar, că tot ce povestesc nu are importanță decât pentru mine, că nici nu are sens să fie povestite. Pentru mine însă, care nu trăiesc decât o singură dată în desfășurarea lumii, ele au însemnat mai mult decât războaiele pentru cucerirea Chinei, decât șirurile de dinastii egiptene, decât ciocnirile de aștri în necuprins, căci singura existență reală e aceea a conștiinței.»”...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in