Lock

Fișă de lectură

Lock

Învață să scrii o fișă de lectură a romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” citind cu atenție informațiile pe care le găsești pe această pagină.

....

Alte opere ale autorului: „Patul lui Procust”, „Jocul ielelor”, „Suflete tari”, „Turnul de fildeș”

Genul literar: Genul epic

Specia: roman

Curent literar: simbolism

Tip de roman: roman modern subiectiv, de analiză psihologică, roman al experienței

Semnificația titlului: Titlul romanului marchează un punct important al vieții personajului principal. Acesta se vede nevoit să renunțe la idealul împlinirii prin iubire, precum și la imaginea pe care o avea despre Ela, femeia de care se îndrăgostise. În același timp, el cunoaște pentru prima dată experiența războiului (Primul Război Mondial), care vine odată cu o puternică luptă interioară ce schimbă radical viziunea protagonistului despre existență.

Tema operei: Tema romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este reprezentată de iubire și război ca experiențe esențiale ce contribuie la modelarea personalității protagonistului. Însetat de absolutul pe care consideră că îl poate atinge cu ajutorul iubirii, protagonistul trăiește deziluzia care însoțește această aspirație, și în același timp, agonia experienței războiului.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in