Tema și viziunea despre lume

Temele în jurul cărora se construiește romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu sunt iubirea și războiul. Pentru a a te ajuta să evidențiezi tema operei și viziunea despre lume a autorului, pe această pagină vei găsi suficiente informații care îți vor fi de folos și pentru a răspunde la cerința subiectului 3 de a scrie un eseu despre tema și viziunea despre lume în romanul lui Camil Petrescu.

Titlul semnifică, prin urmare, incertitudinea, prin repetarea substantivului „noapte”, dar și iraționalul, ceea ce e ascuns, absurd și nesigur, marcând două etape diferite din parcursul vieții protagonistului: iubirea și războiul, lăsând loc, în final, deschiderii pentru o nouă experiență.

Așa cum remarcăm încă din titlu, tema romanului este iubirea, dar și războiul. Romanul tratează aspirația spre ideal, înfățișând relația dintre Ștefan Gheorghidiu și Ela. Cu ajutorul memoriei involuntare, experiențele interioare ale protagonistului sunt aduse în spațiul real, în timpul obiectiv, drama războiului fiind mult mai puternică decât cea a sentimentului de iubire. (...) Dintre motivele pe care le întâlnim în textul lui Camil Petrescu, de remarcat este războiul, văzut ca o experiență reală, trăită de autor, dar ṣi observarea vieții interioare/introspecția psihologică, prin analizarea frământărilor interioare ale personajelor și tensiunea intelectuală. De asemenea, sunt notabile unicitatea sentimentului de iubire și setea de absolut a unui personaj intelectual.”

Această cerință s-a regăsit în sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului din 2012, la cea primită de elevii de la profilul real la sesiunea iunie-iulie din 2016, dar și cerinței subiectului 3 al sesiunii din august pentru elevii care au urmat profilul real.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in