Lock

Tema și viziunea despre lume

Lock

Temele în jurul cărora se construiește romanul sunt iubirea și războiul. Pentru a a te ajuta să evidențiezi tema operei și viziunea despre lume a autorului, pe această pagină vei găsi suficiente informații care îți vor fi de folos.

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu este un roman interbelic, modern, subiectiv și de analiză psihologică, surprinzând cititorul prin viziunea adoptată de autor în conturarea temelor. Fiind totodată și un roman al experienței, rolul pe care autorul îl atribuie scrisului în eliberarea sufletului de apăsări este substanțial, autenticitatea textului fiind dovedită de mărturisirea scriitorului: „Singura realitate pe care o pot povesti este realitatea conștiinței mele, conținutul meu psihologic”.

Îmbrățișând teoria modernismului lovinescian, Camil Petrescu integrează în operele sale principiul sincronismului, adoptă elemente estetice noi, precum: luciditatea, relativismul și autenticitatea, încercând să apropie literatura română de modelul european. Mai mult decât atât, viziunea scriitorului este de a reda experiențele interioare, existente în conștiința proprie: „Să nu descriu decât ceea ce văd, ceea ce aud […] Eu nu pot vorbi onest decât la persoana I”. Astfel, perspectiva narativă este modernă și evidențiază punctul de vedere al unui narator-personaj, al cărui limbaj se caracterizează prin claritat...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in