Lock

Relația dintre două personaje

Lock

Pentru a-ți face o imagine mai clară despre romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, este important să urmărești evoluția relației dintre protagonistul Ștefan Gheorghidiu și soția acestuia, Ela. Informațiile de pe această pagină îți vor fi de folos pentru a răspunde la cerința de a redacta „un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să prezinți relația dintre două personaje dintr-un roman psihologic studiat, aparținând perioadei interbelice”.

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, romanul interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, sugerează prin intermediul relației dintre Ștefan Gheorghidiu și Ela năzuința spre unicitatea sentimentului de iubire și eșecul acestei aspirații. De asemenea, romanul conturează o imagine inedită prin experiențele trăite de protagonist în timpul Primului Război Mondial. Astfel, ficțiunea și realitatea se întrepătrund, mai ales că romanul are la bază un jurnal de campanie, în care timpul cronologic este simțit paralel cu timpul subiectiv.

Așa cum remarcăm încă din titlu, temele romanului sunt iubirea și războiul. Tânjind după iubirea absolută, romanul tratează aspirația spre ideal, înfățișând relația dintre Ștefan Gheorghidiu și Ela. Romanul evidențiază, așadar, două experiențe fundamentale: cea a iubirii, prin rememorare, și cea a războiului, cu ajutorul jurnalului de front. În fond, ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in