Relația dintre două personaje

Pentru a-ți face o imagine mai clară despre romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, este important să urmărești evoluția relației dintre protagonistul Ștefan Gheorghidiu și soția acestuia, Ela. Informațiile de pe această pagină îți vor fi de folos pentru a răspunde la cerința de a redacta „un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să prezinţi relația dintre două personaje dintr-un roman psihologic studiat, aparținând perioadei interbelice” primită de elevii de la profilul uman la sesiunea specială a Bacalaureatului din 2014. O cerință asemănătoare au primit și elevii de la profilul uman la examenul din 2015, sesiunea iunie-iulie.

„Incipitul romanului prezintă relația dintre Ștefan Gheorghidiu și Ela ca fiind o relație armonioasă, ideală. Sentimentul iubirii dintre cei doi se bazează pe afecțiune și duioșie reciprocă: «Nici un doctor nu are curajul să despartă corpurile celor născuți uniți, căci le-ar ucide pe amândouă». Din acest motiv, atunci când participă la dezbaterea referitoare la decizia unui bărbat de a-și ucide soția din cauza infidelității acesteia, Ștefan ajunge să își spună punctul de vedere, fiind de părere că «Cei care se iubesc au drept de viață și de moarte unul asupra celuilalt». Mai mult decât atât, Ștefan o consideră pe Ela „monadă a iubirii”, considerând că iubirea lor e predestinată: «Simțeam că femeia aceasta era a mea în exemplar unic, […] peste toate devenirile amândoi, și aveam să pierim amândoi».

Protagonistul dorește ca întreaga existență a soției să se raporteze la el, să existe o compatibilitate între cei doi în toate: în felul de a gândi, de a simți, de a acționa, frumusețea spirituală fiind mai importantă decât cea fizică. Tocmai din acest motiv ființa iubită se numește Ela, substantivul propriu fiind derivat de la pronumele personal „el” și adaptat la genul feminin, simbolizând o dublă oglindire a unuia în celălalt, o reflectare a iubirii și o sincronizare totală. Ștefan o admira pe Ela, femeia care...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in